MijnID

ERROR: EduDivers not found

lesgeven

ERROR: EduDivers not found

onderwijsbeleid

ERROR: EduDivers not found
volg ons op twitter
volg ons op twitter

downloads

de roze draad in veiligheid op school

Auteur: Marinus Schouten en Peter Dankmeijer
Wat: Boekje met tips en achtergrondinformatie voor schoolleiders, 48 pagina's
ISBN: 978-90-75359-07-7
Druk: eerste druk, februari 2008
Download: download de pdf versie hier

inhoud

Deze handreiking is bedoeld voor schoolleiders, veiligheidscoördinatoren en zorgcoördinatoren. Ze laat zien hoe deze functionarissen op hun scholen een veiliger omgeving kunnen realiseren.

  • In hoofdstuk 1 komen de feiten rond onveiligheid aan de orde. Deze feiten zijn niet altijd zichtbaar; veel aspecten rond seksualiteit en seksuele diversiteit spelen zich onder de oppervlakte af.
  • Hoofdstuk 2 gaat in op de signalen waarop schoolleiders kunnen letten.
  • Hoofdstuk 3 geeft adviezen over wat schoolleiders en zorg- en veiligheidscoördinatoren aan gesignaleerde knelpunten kunnen doen.
  • Hoofdstuk 4 beschrijft hoe de schoolleiding het volledige team kan betrekken.
  • In een bijlage geeft EduDivers een model voor een systematisch opgezet plan van aanpak: het DOEL-model.

De tips in deze handreiking zijn gebaseerd op proefprojecten die EduDivers in samenwerking met het Algemeen Pedagogisch Studiecentrum (APS) en de Rutgers Nisso Groep (kenniscentrum seksualiteit) op een aantal scholen voor voortgezet onderwijs en op een basisschool heeft uitgevoerd. In deze proefprojecten konden scholen experimenteren met de integratie van homospecifieke aspecten in hun bredere plan van aanpak rondom veiligheid. Daarnaast heeft EduDivers gebruik gemaakt van zijn jarenlange veldervaring die het in de begeleiding van scholen heeft opgedaan.

De tekst van het boekje werd proefgelezen door diverse schoolleiders en de beroepsverenigingen van schoolleiders.

titelbeschrijving

Schouten, Marinus; Dankmeijer, Peter (2008), Een roze draad in veiligheid op school. Seksuele diversiteit in een brede aanpak van omgangsvormen; een handreiking voor schoolleiders. Empowerment Lifestyle Services, Amsterdam, februari 2008