downloads

expreszo coming-out onderzoek 2003

In 2003 deed het homojongerenmagazine een online onderzoek naar coming-out onder bezoekers van haar website en de websites BNN.nl en Ruuddewild.nl. Bijgaande tekst is een samenvatting van de resultaten. Het volledige onderzoek is niet beschikbaar gesteld.

veertig procent van de homojongeren voelt zich gediscrimineerd

Veertig procent van de homojongeren wordt gediscrimineerd vanwege de geaardheid. Pesten, schoppen en schelden zijn aan de orde van de dag. Dat blijkt uit het Coming Out Onderzoek 2003 dat homojongerenmagazine Expreszo en jongerenzender BNN afgelopen maand hielden. Zon 2500 jonge homoseksuele, lesbische en biseksuele jongeren uit Vlaanderen en Nederland beantwoordden twintig vragen over coming-out, relaties, discriminatie en rolmodellen. Holebi-jongeren worden het meest gediscrimineerd op straat of op school. Velen voelen zich onveilig op straat door verbaal en non-verbaal geweld van met name allochtone leeftijdsgenoten.

coming-out leeftijd wordt lager

Desondanks staan homojongeren stevig in hun schoenen. Bijna driekwart van de respondenten is tevreden met de geaardheid, en zou niet liever hetero willen zijn. De gemiddelde leeftijd waarop homojongeren uit de kast komen is lager dan uit eerdere onderzoeken bleek; de homojongere van nu komt er gemiddeld op zijn achttiende voor uit. De fase tussen het weten en het zeggen bestrijkt desondanks gemiddeld nog vier jaar; maar dertig procent van de homojongeren vertelt het binnen een jaar aan de omgeving. Zon 55 procent heeft de coming-out als probleemloos ervaren, 40 procent ondervond wel problemen en voor 5 procent was het een nachtmerrie.
(Kanttekening EduDivers redactie: het is onduidelijk naar welke eerdere onderzoeken Expreszo verwijst in verband met de verlaging van de coming-out leeftijd).

Expreszo-hoofdredacteur Merijn Henfling: Uit het onderzoek blijkt opnieuw dat lang niet alles geregeld is. Natuurlijk ben ik blij dat jongeren steeds vroeger uit de kast komen, maar tegelijkertijd schrik ik ervan dat een coming-out nog steeds zoveel problemen en weerstand oplevert. De resultaten bevestigen ook de zorgwekkende uitkomsten van het onderzoek dat in 2001 werd uitgevoerd door de Holebifabriek onder scholieren in het secundair onderwijs. Daaruit bleek dat heel wat leerlingen aanvoelen dat de school geen veilige plek is om te zeggen dat je holebi bent. Meer dan 3 op 4 leerlingen zou dat in de klas verzwijgen uit vrees voor negatieve reacties van medeleerlingen.

belangrijkste onderzoeksresultaten

 • Het onderzoek werd ingevuld door 2320 respondenten jonger dan 30 jaar oud.
 • 70% van de respondenten is een jongen, tegenover 30% meisjes.
 • 83% van de jongens noemt zich 'homo', de rest is biseksueel.
 • Onder de meisjes is het aantal biseksuelen hoger: 36% noemt zich biseksueel tegenover 64% van de respondenten die zich lesbo noemen.
 • 65% van de respondenten hangt geen geloof aan, 30% is christen en 5% hangt andere geloven aan (met name islam en jodendom).
 • Nadat ze beseffen homoseksueel te zijn, duurt het voor de meeste jongeren (39%) nog twee tot vijf jaar om uit de kast te komen.
 • 30% doet dit al binnen een jaar, terwijl 31% het pas na vijf jaar doet en 5% pas vertelt na 10 jaar.
 • De meeste holebi-jongeren durven hun ouders bij hun coming-out niet als eerste in vertrouwen te nemen; 63% vertelt het eerst aan een goede vriend of vriendin.
 • 15% vertelt het eerst aan zijn moeder, 8% vertelt het eerst aan beide ouders tegelijk. Er zijn amper homojongeren die het eerst uit de kast komen bij hun vader.
 • De gemiddelde coming-out leeftijd ligt op 18,6 jaar. 23% van de respondenten gaf aan pas tussen hun 21ste en 25ste uit de kast te komen, 3% zelfs pas na hun 26ste.
 • 73% wil niet liever hetero zijn, 27% wel.
 • Een groot gedeelte van de jongeren heeft geen probleemloze coming-out (45%), 5% van deze jongeren omschrijft de coming-out zelfs als een nachtmerrie.
 • De meeste holebi-jongeren kussen tussen hun 16de en 20ste voor het eerst met iemand van hetzelfde geslacht.
 • 38% van de homojongeren zegt gediscrimineerd te worden.
 • Ook de vormen van discriminatie zijn onderzocht; 17% ervaart regelmatig discriminatie op school, 21% noemt het naroepen op straat, bijvoorbeeld bij het hand in hand lopen, 7 % voelt zich gediscrimineerd op het werk door geroddel en opmerkingen van collega's. Veel respondenten wijzen op het verbale en non-verbale geweld van allochtone leeftijdsgenoten.
 • Religies worden gezien als het grote struikelblok voor de acceptatie van homo's. Homojongeren noemen de paus met stip de meest homofobe man op aarde; 50% van de respondenten vinden de paus en het Vaticaan de meest homofobe instantie ter wereld.George Bush komt op een tweede plaats met 11 % van de stemmen. Voor 2% van de respondenten is rapper Eminem de meest homofobe persoon, dit vanwege zijn negatieve songs over homoseksualiteit.
 • Ook rolmodellen blijken nog steeds erg belangrijk voor homojongeren. Als populairste lesbo van de Benelux kwam Yasmine uit de bus, op de voet gevolgd door Sarah Bettens. De populairste homo werd de Nederlandse presentator Jeroen Kijk in de Vegte.

Bron: Expreszo-magazine, persbericht 25 september 2003