MijnID

lesgeven

onderwijsbeleid

volg ons op twitter
volg ons op twitter

geenid test

leerlingenbegeleiding en -participatie

Alle scholen hebben een zorgsysteem en hebben aandacht voor leerlingen met leerproblemen of sociaal emotionele problemen. Gezien het verhoogde suïcidepercentage onder lesbische, homo, biseksuele en transgender (LHBT) jongeren, het uitvallen van LHBT leerlingen en de invloed van homonegativiteit op schoolresultaten is het nodig ook specifiek aandacht te hebben voor LHBT problematiek.
Dit speelt voor LHBT leerlingen of leerlingen die vragen over hun gevoel hebben, maar ook voor homofobe leerlingen. Homofobe leerlingen worstelen ook vaak met jeugdtrauma's, geweld en afwijzing en emotioneel negatief gedrag kan voortkomen uit een wens zichzelf als 'sterk' en kampioen van de 'norm' en het conformisme neer te zetten.
Leerlingenbegeleiding kan door  leerlingbegeleiders worden aangeboden, maar ook leerlingen zelf kunnen elkaar ondersteunen.

gouden tips

  1. Help de leerlingen een gay/straight alliance (GSA) op te zetten. Dit kan een steunpunt voor LHBT leerlingen zijn.
  2. Zorg dat de leerlingbegeleiders op de hoogte zijn van de behoeften van leerlingen die vragen hebben over hun seksuele gevoelens en identiteit.
  3. Zorg dat uw sociale kaart rond seksuele diversiteit (verwijsmogelijkheden voor homojongens, lesbische meisjes, biseksuele jongeren, transseksuele en interseksuele jongeren) up to date is. U kunt er helaas niet automatisch vanuit gaan dat elke huisarts of psychosociale hulpverlener met deze thema's kan omgaan. De gemeente zou, in het kader van het WMO-loket, over adequate gegeven moeten beschikken, maar ook dat is vaak nog niet het geval.
  4. Laat jongeren merken dat zij bij iemand (wie?) terecht kunnen voor vragen.
  5. Wees voorbereid op zeer verschillende en moeilijk voorspelbare reacties van ouders en omgeving op leerlingen met homo/lesbische/biseksuele/transgender gevoelens: variërend van relatief makkelijke acceptatie tot eerwraak.
  6. Maak bij een coming-out of een geslachtsverandering in de school afspraken met het personeel en ouders hoe u hiermee ondersteunend omgaat.

instrumenten

ondersteuning door edudivers

andere ondersteuning

achtergrondmateriaal

deze pagina is bijgewerkt op 26 mei 2013