MijnID

ERROR: EduDivers not found

lesgeven

ERROR: EduDivers not found

onderwijsbeleid

ERROR: EduDivers not found
volg ons op twitter
volg ons op twitter

geenid test

tips tegen homootje pesten

Hoe om te gaan met homootje-pesten op school, op je werk, van je buren of zelfs familie? Door personen, die je goed dwars kunnen zitten, maar waar je wel een relatie mee hebt te onderhouden. Contacten waarbij je je het niet kunt permitteren een rel te trappen en je woede de vrije loop te laten. Marcel Holtslag, counselor op het gebied van homoseksualiteit en werk, geeft enkele tips.

inroepen van steun

Een cliënt uit mijn praktijk werd vroeger op zijn school veel gepest om zijn vrouwelijke trekjes en stond alleen. Het ging niet alleen om uitlachen, scheldwoorden als "mietje", maar ook om het weg laten raken van zijn tas en het lekprikken van zijn fietsbanden. Dit was echt traumatisch voor hem en hij kon zich moeilijk verdedigen.

Met die indirecte pestacties kun je moeilijk omgaan. Je kunt je er niet in je eentje tegen verdedigen. Daarom is het inroepen van steun van de (school)leiding zinvol. Je moet kunnen rekenen op steun van een leidinggevende. Een maatje hierin zoeken helpt trouwens ook veel. Al was het maar om je hart bij uit te storten en daarna samen oplossingen te bedenken.

Direct pestgedrag heeft allerlei vormen. Het varieert van smalend lachen, gekke gebaren, zogenaamde "grapjes" over homo's, tot directe beledigingen: "mietje". "HOMO!" is nog steeds het meest favoriete scheldwoord op scholen.

Bij opzettelijke reacties om je te kleineren past de volgende aanpak: toon je niet meteen aangevallen en gekwetst. Het is handig je met een gevatte reactie voor te bereiden en je wat te harnassen.

gebruik humor

Het krachtigste wapen tegen pesten is humor.

Je laat ermee merken dat je van de belediging niet onder de indruk bent en daarmee haal je de angel uit de sneer. Bovendien breekt het soms het ijs. Het vraagt wel wat creativiteit vooraf en dat je er een beetje boven kunt staan.

Bijvoorbeeld bij "mietje!" of "homo", kun je altijd reageren met: "Mijnheer Mietje, graag" of "Meneer Homo voor jou." (Mag met een licht valse glimlach of wat minachting in je stem als het nodig is). Bedenk vooral zelf een leuke op een bekende opmerking van een of andere eikel.

confrontatie

Bij een belediging kun je ook kiezen voor een krachtige confrontatie. In de trant van: "Je probeert me nu te beledigen. Ik vind dit niet kunnen, hou het effe leuk", of eindig met: "Problemen?"
Tips voor een directe face-to-face confrontatie zijn:

  1. Noem de ander bij zijn/haar naam,
  2. Benoem het gedrag,
  3. Zeg wat je ervan vindt,
  4. Zeg wat je van diegene echt wil of zet hem/haar zwaar op zijn/haar nummer.

Bij foute opmerkingen over homo's helpt gewoon negeren! Althans als je het niet gehoord kon hebben. Anders is reageren met humor ook niet verkeerd. Een welgemikte opmerking in de trant van: "Van de Gristenunie?" Of wat harder "Wat zeg je, Pop? Behoefte aan seksuele voorlichting?" Een eigen, licht vileine variant is het beste; je moet 'm vooral zelf leuk vinden. Straal negeren kan natuurlijk ook: gewoon over het weer beginnen.

Andere negeertechnieken zijn:

1. Overdrijving, bijvoorbeeld bij een afwijzend gebaar heel overdreven met je slappe handje wapperen en bekakt zeggen: "Tsoenou!" of "Doe niet zo naaaar." Een licht gebelgd hoofdknikje erna maakt het af.
Na een provocerende opmerking als "Ze zitten zo aan je kont", kun je ook giga-overdrijven. Bijvoorbeeld: "Och man, bruinwerkers zijn het, allemaal! Reetneukers, alleen maar met die roze torpedo een bruine slijmgrot in totdat er niets meer van overblijft." Zet het zwaar aan.

2. Een "doet-me-niks-reactie" als een "tuuterdetuut-uitroep" kan natuurlijk altijd: "Oeps!" in een juiste variant. Een beetje zelfspot geeft de opening om de ander op het juiste moment op de korrel te kunnen nemen. Al mocht het nodig zijn om zijn sociale status wat omlaag te halen, want daarom gaat het in essentie meestal.

Nabouwen van groepsgrappen

Nabouwen van groepsgrappen is ook een goeie: "Homo's en trouwen?? Dat houwen ze nog geen dag vol! Haha." Nadrukkelijk nadoen: "HA ha ha, die homo's, wat een bak!" en vooral zeer in je nopjes blijven kijken. Je kunt er altijd nog op iets serieuzere toon aan toevoegen: "De grappenmaker!"

Maak van verraste gezichten gebruik, al was het maar om te zeggen: "Geintje, jochie!" Het is vaak wel 1-0. Blijf meedollen en troef ze op het juiste moment af. Best een leuke sport!

Laat het niet lopen

Het beste is nog altijd gewoon ingaan op de ander. Vragen wat de ander in zijn hoofd heeft gehaald, wat er dwars zit. Gewoon stevig en serieus reageren met een vraag als: "Wat denk je over me?" De directheid van het contact opzoeken. Als je kwaad wordt rustig zeggen: "Ik word er boos van als je ..."

Je non-verbale gedrag is hierbij doorslaggevend, dat bepaalt het contact dat je met de ander hebt. Mijn beste tip is: alert aankijken en laag invliegen! Misschien volgt er wel een normaal gesprek.

Marcel Holtslag

(Dit artikel is overgenomen en geredigeerd met toestemming van Marcel Holtslag en verscheen eerder als column op www.marcelholtslag.nl)