lesgeven

marieke otten: gewoon wouter

titel: Gewoon Wouter
door: Marieke Otten
uitg: Van Tricht, 2005
Titel uit de Troef-reeks voor makkelijk lezen, AVI-6.
92 pag.
ISBN 9073460484
prijs: 9,40 euro

Het verhaal: Wouter is een doodgewone jongen van 15 jaar. Althans, dat denkt iedereen. Maar toch voelt hij zich anders dan de rest. Hij houdt heel erg van toneelspelen en besluit zich op te geven voor de audities van het schooltoneel. Daar ontmoet hij Thijs. Hij weet niet wat hij voor Thijs voelt.

Als Wouter en z'n vrienden een keer uitgaan, voelt Wouter zich weer raar. Daarom besluit hij Janna, een vriendin van hem, te versieren. Het lukt niet en hij voelt ook niets anders voor haar dan vriendschap. Nu weet hij zeker dat hij anders is. Ook ziet hij Thijs nu regelmatig en weet hij wat hij voelt: hij is verliefd op Thijs.

Hij vindt het raar, want dat betekent dat hij homo is. Hij is bang dat iedereen hem pest en houdt het voor zich, maar dan komen een paar jongens achter zijn geheim en al gauw weet de hele school het. Wouter voelt zich belachelijk en z'n wereld stort in, maar dan komt Ruben, een vriend die denkt dat hij ook homo is. Ze spreken iets af en Wouters is heel gelukkig dat hij niet de enige is.

Maxime: "Ik vond het een heel mooi boek. Ook omdat het over homoseksuele jongeren gaat en daar zijn bijna geen boeken over. Bij mij op school wordt er bijvoorbeeld bijna niet (normaal) over gepraat, terwijl het toch heel veel voorkomt."
"Het deed me wel veel om over de angst van Wouter te lezen en hoe moeilijk hij het vindt. Ik kon goed meeleven met hem. Het is wel knap dat de schrijfster met zulke eenvoudige woorden toch zo'n boeiend verhaal heeft gemaakt."