MijnID

ERROR: EduDivers not found

lesgeven

ERROR: EduDivers not found

onderwijsbeleid

ERROR: EduDivers not found
volg ons op twitter
volg ons op twitter

lesgeven

safe sex files

Safe Sex Files is een lessenserie over kennis, houding en gedrag rond seksualiteit/veilig vrijen op cd-rom, waarmee je als leerling in principe helemaal zelfstandig aan het werk kunt. De cd bevat kennistesten met feedback, videoactiviteiten, onderzoeks- en presentatieopdrachten en een sekswijzer met veel informatie over seksualiteit, veilig vrijen, anticonceptie en soa.

doelgroep

Leerlingen uit 4 havo en 4 vwo zijn de doelgroep. Bij de inhoud en de vormgeving is rekening gehouden met identificatiemogelijkheden voor jongens en meisjes en voor leerlingen uit diverse culturen.

wat leer je ervan?

Na het werken met Safe Sex Files weet je als leerling meer over seksualiteit, veilig vrijen, anticonceptie en soa. Je leert ook (beter) omgaan met problemen en de mening van anderen. Je traint vaardigheden op het gebied van communicatie en argumentatie.

hoe ermee werken?

De cd-rom is een opleiding tot journalist voor Internet en begint met een intake. Dat is test om na te gaan of iemand genoeg weet over seks. Als men de antwoorden niet weet, kunnen ze worden opgezocht in de sekswijzer van de cd-rom. Daarna volgt een opleiding. Die bestaat uit een serie testjes en filmpjes van moeilijke situaties om je tot een expert te maken op het gebied van seks en relaties.

Na afronding, krijg je de praktijkopdracht om zelf een minicampagne over seksualiteit op het Internet te maken. Dat zijn dus een of een paar webpagina's. Je kunt kiezen uit zes onderwerpen:

 • De eerste keer (Vrij-veilig adviezen voor jongeren die de eerste keer vrijen)
 • Op vakantie (Vrij-veilig adviezen voor jongeren die op vakantie gaan)
 • Vaste verkering (Informatie voor jongeren die willen stoppen met condoomgebruik)
 • Onveilig gevreeën, en dan? (Adviezen voor jongeren die onveilig hebben gevrijd)
 • Actieplan (Opstelling van een actieplan om veilig vrijen in eigen omgeving te stimuleren via voorzieningen, of beleid, of voorlichting, enz.)
 • Seksualiteit, vroeger of in een andere cultuur (Vergelijken van kijk op seksualiteit in andere culturen of in andere tijden)

Last: tussen de 5-7 studielasturen om alle onderdelen van de cd-rom af te ronden en een eindproduct af te leveren.

wat heeft dit met homoseksualiteit te maken?

Elk onderdeel van de Safe Sex Files kan worden ingevuld op een manier die interessant is voor homoseksuelen, voor biseksuelen, voor lesbische meiden, voor mensen die twijfelen over seksuele voorkeur of voor mensen die twijfelen of ze een man of vrouw zijn (transgenders).

Tips voor vragen die in een campagne kunnen worden beantwoord:

 1. De eerste keer: hoe vind je iemand anders die homo of lesbisch is? Is het anders om iemand te versieren als homo of lesbisch bent? Is de eerste keer anders voor hetero's dan voor homo's? Interessant om eens na te vragen bij homo's en lesbo's zelf!
 2. Op vakantie: stel je bent homo of lesbisch en je gaat op vakantie. Ga je dan samen met heterovrienden of met homovrienden? Ga je naar homo of lesbische gelegenheden in andere landen? En wat als je verliefd wordt op een buitenlandse jongen of meisje? Hoe houden homojongens en lesbische meisjes het veilig tijdens de vakantie?
 3. Vaste verkering: ze zeggen wel dat homo's geen vaste relaties hebben, maar dat is natuurlijk een vooroordeel. Maar je kunt wel afvragen: hoe ziet er vaste relatie tussen twee jongens of twee meisjes er dan uit? Hoe bouwen homojongens en lesbische meisjes en relatie op? En hoe zit dat met biseksuelen? En wat als je middenin een vaste relatie ontdekt dat je seksuele oriëntatie anders is, dan je dacht? En dwars door dat alles heen: bent en blijf je monogaam, gebruik je condooms of beflapjes, en wanneer houd je daarmee op in een vaste relatie?
 4. Onveilig gevreeën, en dan? Is het anders voor hetero's nadat je onveilig hebt gevrijd? Ziet een campagne voor homojongens, of voor lesbische meiden over wat je moet doen nadat je onveilig hebt gevrijd, er anders uit?
 5. Actieplan: hoe maak je een specifieke campagne om homojongens of lesbische meiden veilig te laten vrijen? De Safe Sex Files gaat natuurlijk in principe over veilig vrijen, maar je kunt ook overwegen om een minicampagne te maken over discriminatie: hoe zou je op school of in de wijk een campagne kunnen opzetten om homodiscriminatie en pesten tegen te gaan?
 6. Seksualiteit, vroeger of in een andere cultuur: homoseksualiteit is anders in elke cultuur en in elke periode van de geschiedenis. Kijk maar eens in het hoofdstuk over geschiedenis in het scriptiepakket HAVO-VWO van www.gayandschool.nl. Hier kun je eindeloos interessante webpagina's over maken!

bij welk vak?

De inhoud van de cd-rom sluit aan bij de vakken verzorging, biologie, ANW en Nederlands, maar kan ook een zinvolle invulling van levensbeschouwing of mentor-uren zijn.

Safe Sex Files is ook een goed middel om een opdracht of werkstuk te maken.

informatie voor docenten

U hoeft voor het gebruik van dit leermiddel weinig te investeren; de voorbereiding is minimaal omdat het een zelfsturend pakket is. Het zijn de leerlingen die ermee werken. Safe Sex Files zijn te gebruiken op school of thuis; klassikaal in groepjes of op momenten die de leerling kiest; geheel of gedeeltelijk - net wat in uw school-/lessituatie het beste uitkomt.

In de handleiding staan suggesties voor gebruik in het algemeen en specifiek bij uw methode.

Noch docenten, noch uw leerlingen hoeven te weten hoe je een webpagina precies maakt, omdat het programma automatisch alle door leerlingen gemaakte teksten met afbeeldingen omzet in webpagina's.

Op www.gezondopschool.nl staat een kwaliteitsbeoordeling van dit pakket.

bestellen

De Safe Sex Files cd-rom kost € 5,95, de docentenhandleiding kost € 26,18. Ze zijn te bestellen op www.schoolpost.nl.