MijnID

lesgeven

onderwijsbeleid

volg ons op twitter
volg ons op twitter

lesgeven

voice out: een lesprogramma over identiteit en mensenrechten

Het Voice OUT lessen- en actieprogramma is een in 2012 ontwikkeld en in vier landen getest interactief programma dat als onderdeel van maatschappijleer of burgerschap 2 uur per week gedurende 6 tot 12 weken kan worden ingezet door docenten of door jongerenwerkers. Het heet “Voice OUT” omdat het jongeren een stem geeft en democratisch burgerschap bevordert.

Belangrijke links:

het programma

De lessen gaan over identiteit, mensenrechten, mediawijsheid en discriminatie. Tijdens de lessen krijgen de leerlingen/jongeren de opdracht om een kleine campagne voor mensenrechten en tegen homofobie te ontwikkelen. Ze worden begeleid bij het maken van de campagne en voeren de campagne zelf in school (of daarbuiten) uit. Als er meerdere groepen campagnes ontwikkelen, kunnen de lessen eindigen met een verkiezing van de beste campagne wat discussies oplevert over de beste aanpak van een positief schoolklimaat. of een formele visitatie laten doen. Al deze acties hebben als doel om de scholen meer inzicht te geven in wat er speelt en hen te mobiliseren.

toolkit

De gratis toolkit biedt suggesties voor hoe de docent of jongerenwerker het programma of ‘spel’ kan organiseren. De kern van Voice OUT is het door jongeren zelf laten maken van een minicampagne tegen discriminatie en voor mensenrechten.
De handleiding beschrijft zowel het spel als de oefeningen die u kunt gebruiken. Er is ook een korte presentatie over het internationale NISO project en partnerschap dat het spel heeft ontwikkeld. De toolkit geeft informatie over hoe u de campagne in de eigen school of omgeving kunt opzetten en hoe u als begeleider de werkvormen kunt inzetten. Als docent of begeleider van een groep, weet u zelf wat voor uw groep het beste is.

resultaat

Resultaat: de leerlingen hebben vaardigheden opgedaan die passen binnen reguliere curricula, de minicampagnes op school hebben aandacht voor burgerschap en seksuele diversiteit gecreëerd. Het Voice OUT traject kan ook prima worden gecombineerd m et het opzetten van een GSA (Gay/Straight Alliance).

steun bij de uitvoering

EduDivers kan steun bieden bij de uitvoering van het Voice OUT programma door u te trainen in het gebruik of door lessen voor u uit te voeren. Voor een programma van 6 weken komt dit neer op € 1.000, voor een programma van 12 weken op € 2.000 (excl. BTW). Voor een programma waarbij wij slechts een deel van de begeleiding doen, kunnen we in overleg een lagere prijs offreren. Wilt u hierover nadere informatie vul dan onderstaand formulier in.

bestelformulier workshop

Contactgegevens (* verplichte velden)

heer
mevrouw

Overige gegevens