mijnid campagne

mijnid schoolverklaring

Seksuele diversiteit is vaak moeilijk bespreekbaar op scholen. Zelfs als is het niet formeel taboe, dan vindt men het vaak toch 'overdreven' om het er expliciet over te hebben. Dat is toch vaak uit angst. Zullen de leerlingen er wel mee kunnen omgaan? En krijgen we niet vervelende reacties van ouders? Kortom, er zijn  vele redenen om het er liever niet over te hebben. Met als gevolg dat de homo- lesbische, biseksuele en transgender leerlingen leven in een wereld waarin de angst om het erover te hebben, de norm is.Voor de veiligheid van leerlingen (en personeel!) is het belangrijk deze ambiguïteit of taboe te doorbreken. Een school kan dit doen door een intentieverklaring te tekenen en te (laten) publiceren.

De Onderwijsalliantie voor Seksuele Diversiteit is een partnerschap van organisaties die zich voornemen om seksuele diversiteit (homoseksuelen, lesbische vrouwen, biseksuelen, transgenders, heteroseksuelen en mensen die zich niet in hokjes laten vatten) expliciet te integreren in hun aanpak van veiligheid en burgerschap. De alliantie is ingesteld door de Minister van Onderwijs.

Elke organisatie kan deelnemen aan de onderwijsalliantie. De enige eis is dat de organisatie zich voorneemt iets specifieks te gaan doen aan veiligheid en burgerschap rond seksuele diversiteit en bereid is daar minimaal twee voornemens voor te maken (en die te gaan uitvoeren natuurlijk). Vul de verklaring in en stuur deze aan info@onderwijsalliantie.nl.

De alliantie wordt actief getrokken door een projectgroep die bestaat uit AOb (Algemene Onderwijsbond), CNV Onderwijs, CBOO (Landelijk platform openbaar onderwijs) en EduDivers (kenniscentrum seksuele diversiteit in het onderwijs).