nieuws

google verwijdert stereotyperende app

10 oktober 2011 - Google trekt de app "Is my son gay?" na hevige protesten van de Amerikaanse en Franse lhbt-beweging terug. Met de app zouden moeders via een testje erachter kunnen komen of hun zoon homo is.

De app was vanaf juli te koop in de VS en in Europa onder meer in Frankrijk. De app geeft 20 vragen, zoals "Houdt uw zoon van kleding?", "Leest hij sportkranten?", "Is hij lang met zijn haar bezig?" en "Is hij fan van een diva?".

Naar aanleiding van de antwoorden geeft de app aan of de jongen in kwestie homo is. Zo ja: "Accepteer het. Uw zoon is homo. Hij houdt net zo van mannen als u", aldus de app. Als de zoon volgens de app heteroseksueel is, krijgt de gebruikster het bericht: "U hoeft zich geen zorgen te maken, uw zoon is geen homo. Het is goed mogelijk dat u oma wordt".

De stereotypen die de app gebruikt, hebben tot woede geleid bij verschillende homo-organisaties, in de VS maar ook in Frankrijk. Bij de introductie werd de app door homo's al als 'beledigend en vernederend' beschreven. Na aanhoudend protest heeft Google nu toegegeven dat de app de 'regels voor de app-markt' schendt en is de app uit de markt genomen.

Volgens sommige Amerikaanse media is de man achter de app zelf homo en werd de app geïntroduceerd om het een 'grappig' boek onder de titel "Is my son gay?" te promoten. In het boek worden familieleden op een humoristische manier geholpen om de homoseksualiteit van hun zoon of dochter te accepteren en worden zij geholpen hiermee om te gaan.