nieuws

homoles op de basisschool

9 juni 2011 Op 15 juni presenteren IHLIA en EduDivers de e-learning module over homoseksualiteit voor PABO studenten. De module homoLESbiopschool leert aankomende leerkrachten hoe zij kunnen lesgeven over homoseksualiteit. Tegelijkertijd wordt een plan voor de ondersteuning van zowel basisscholen als PABO's gepresenteerd.
Meer informatie over het programma is te vinden op de EduDivers agenda.

basisschool leerlingen hebben een frisse kijk

Leerlingen op basisscholen weten nauwelijks het verschil tussen plagen, pesten en discriminatie. Homoseksualiteit is onder leerlingen grotendeels onbekend. Toch staan leerlingen doorgaans nog open voor een frisse kijk op seksuele diversiteit. Dat blijkt uit een recent onderzoek in de gemeente Amsterdam.
Basisschooldocenten kunnen bijdragen aan een goede sfeer en discriminatie tegengaan door aandacht te besteden aan homoseksualiteit, al is het maar door het een keertje het prentenboek "Koning en koning" voor te lezen. Maar structureel gebeurt dat niet, evenmin op de PABO’s. Vanaf 15 juni kan dat anders worden. Dan gaat de gratis e-learning module HomoLESbiopschool voor PABO's on line. De module werd in opdracht van IHLIA ontwikkeld door Bureau Cultuursporen en Bureau ELS in samenwerking met drie PABO's. IHLIA draagt deze cursus over aan EduDivers .

landelijke en lokale strategie naar basisscholen

De presentatie vindt plaats in Amsterdam. De laatste jaren heeft Amsterdam veel van haar glans als "gay capital" verloren. Het stadsbestuur wil zich daarom inzetten voor een homo-vriendelijker klimaat. Jongeren en onderwijs vormen een belangrijk speerpunt.
Om de invoering van de module te stimuleren, inventariseerde EduDivers welke initiatieven er al zijn om basisscholen te ondersteunen rond diversiteit. Het lessenpakket "Leefvormen" van EduDivers zelf is al in meer dan 5.500 exemplaren verspreid. Daarnaast zijn er nog een tiental andere lokale en landelijke initiatieven, variërend van voorlichtingen, lesmaterialen tot een musical die los van elkaar worden aangeboden. Om de ondersteuning van scholen te versterken ontwikkelde EduDivers met de partners van de Landelijke Hetero-Homo Onderwijsalliantie een voorstel om deze initiatieven te bundelen en te versterken.