MijnID

ERROR: EduDivers not found

lesgeven

ERROR: EduDivers not found

onderwijsbeleid

ERROR: EduDivers not found
volg ons op twitter
volg ons op twitter

nieuws

kabinet komt met meer aandacht voor homo-emancipatie in scholen

12 april 2011 - Op 8 april kwam de regering met een hoofdlijnenbrief over het emancipatiebeleid. Vooral de homo-emancipatie krijgt een stevige impuls. Als parel in de kroon wil het kabinet de internationale voortrekkersrol van Nederland uitbreiden.

geen juridische maatregelen onderwijs

Voor homo-emancipatie wordt 1,5 tot 2 maal zoveel geld ingezet en er wordt een reeks van wettelijke maatregelen getroffen om de nog niet voltooide juridische gelijke behandeling recht te trekken. Zo zal van transgenders niet meer geëist worden dat zij zich onvruchtbaar laten maken alvorens definitief naar het andere geslacht te transformeren. De regering wil de Wet Gelijke Behandeling aanpassen. Maar de kerndoelen zullen niet worden aangescherpt.

veiligheid en samenwerking

Het kabinet zet vooral in op veiligheid. Homoseksuelen moeten veilig hand in hand kunnen lopen op straat en ervoor uit kunnen komen op school, op het werk en in de sport. Discriminatie zal dubbel worden bestraft en er wordt stevig ingezet op samenwerking tussen homo’s en hetero’s en homo- en algemene organisaties (gay/straight alliances) om op sociaal vlak effect te sorteren. In dit kader zal de Hetero-Homo Onderwijsalliantie zal haar werk uitbreiden. Het kabinet wil graag dat er lokale samenwerking komt rond homo-emancipatie op scholen door 'contracten' tussen scholen, ouders, gemeenten, politie, maatschappelijk werk en jeugdzorg. Ook zullen docenten en homoscholieren nog beter worden ondersteund. Eigen initiatieven van homojongeren zullen meer ruimte krijgen.

meer internationale aandacht voor seksuele homorechten

De regering wil eraan bijdragen dat de strafbaarstelling van homoseksualiteit in andere landen wordt afgeschaft en dat er een internationale verklaring komt over mensenrechten voor homoseksuelen en transgenders. Op het gebied van onderwijs wil de regering dat de seksuele rechten van homoseksuelen en transgenders meer in beeld komen, ook in de bijstelling van het Recht op Onderwijs en binnen internationale organisaties zoals de VN en UNESCO.

De volledige beleidsbrief is te vinden op de website van de rijksoverheid