nieuws

protesten tegen maleisisch anti-nichterigheidskamp

30 april 2011 Maleisische autoriteiten hebben toegegeven dat zij 66 tienerjongens naar een kamp te hebben gestuurd om hen "mannelijk gedrag" te leren. Zeven Maleisische vrouwenorganisaties hebben protest aangetekend tegen dit beleid. Intussen is een internationale protestcampagne op gang gekomen.


Foto: New Straits Times

Een ambtenaar van zei dat de jongens, in de leeftijd tussen 13 en 17, werden aangewezen door leerkrachten omdat ze verwijfde maniertjes zouden hebben.

Half april werden de jongens naar een vierdaagse "persoonlijkheidscursus" gestuurd, in de hoop ze te ontmoedigen om homoseksueel of transgender te worden.

De directeur openbaar onderwijs Razali Daud vertelde The Associated Press dat het kamp was bedoeld om hen op het rechte pad te brengen voordat het te laat is om van hun nichterigheid af te komen. “Dergelijk verwijfd gedrag is onnatuurlijk en zal invloed hebben op hun studie en hun toekomst". Hij voegde eraan toe: "We kunnen de jongens niet dwingen te veranderen, maar we willen dat ze weten wat hun keuzes zijn in het leven. Sommige verwijfde jongens eindigen als een travestiet of een homoseksueel, maar we willen ons best doen om dit risico te voorkomen". Andere functionarissen zeiden dat de jongens werden uitgenodigd voor het kamp en niet werden gedwongen om te gaan. Maleisië straft homoseksualiteit met maximaal 20 jaar in de gevangenis, hoewel dit in de praktijk niet vaak wordt uitgevoerd. Travestie wordt soms bestraft.

Intussen is ook een internationale protestactie tegen het nichterigheidskamp begonnen. De organisatie All Out wil volgende week op de internationale ASEAN beleidstop aandacht vestigen op het kamp en de premier dwingen te zeggen dat het kamp niet zal worden herhaald. De petitie van All Out kan men voor die tijd ondertekenen op hun website.
Het is nog onduidelijk welke rol de Nederlandse regering gaat innemen. Naar verluidt is er sprake van stille diplomatie. De Nederlandse regering weegt liever af welke maatregelen het meeste praktische effect hebben en kiest daarom lang niet altijd voor confronterende acties.