MijnID

lesgeven

onderwijsbeleid

volg ons op twitter
volg ons op twitter

nieuws

gale publiceert internationale gids om onderwijsministeries te lobbyen

26 november 2012 - Op een wereldconferentie over het millenniumdoel Education For All op het UNESCO hoofdkwartier in Parijs presenteerde GALE (de internationale zusterorganisatie van EduDivers) gisteren haar nieuwe gids om te lobbyen voor seksuele diversiteit bij ministeries van onderwijs.

De gids is een 40 pagina's tellende brochure, die handreikingen geeft over hoe belangenorganisaties de situatie in het onderwijs kunnen analyseren, en helpt om weloverwogen beslissingen te nemen over welke nationale strategieën het meest nuttig zijn om het onderwijs meer inclusief te maken voor mensen die benadeeld worden vanwege hun seksuele geaardheid of sekserol. De gids is hier te downloaden. GALE biedt aan gratis workshops te begeleiden om organisaties te helpen om hun lobbystrategie richting onderwijs te versterken. Voor meer informatie, mail info@lgbt-education.info

checklist

De gids geeft een 15-punts checklist waarmee landen de lokale situatie kunnen analyseren en vergelijken met de internationaal erkende aspecten van het recht op onderwijs. De checklist levert een percentage op voor de mate waarin een land het recht op onderwijs effectief voor DESPOGI mensen uitvoert. De checklist wijst ook de weg naar voor hoe je een land kan classificeren als "ontkennend", "dubbelzinnig" of "ondersteunend".

ontkennende, dubbelzinnige en ondersteunende staten

De gids erkent dat belangenbehartigingsstrategieën in elk land anders moeten zijn: op maat van de lokale context. Zonder iets op te leggen, probeert de gids  tot op zekere hoogte de weg te wijzen, door middel van een schets van enkele typische verschillen in "ontkennende", "dubbelzinnige" en "ondersteunende" staten. Op basis daarvan biedt de gids korte tips over hoe men monitoring, onderzoek en actiestrategieën kan ontwikkelen in elk van deze contexten. Deze tips zijn gebaseerd op een verzameling van goede lobbypraktijken.

Meer achtergrondinformatie

De korte gids zal later in november worden aangevuld met een meer uitgebreid achtergrondinformatie document met meer gedetailleerde verwijzingen naar internationale verdragen en adviezen over wat voor soort taalgebruik je het best kunt gebruiken om in het onderwijs meer impact te hebben.

despogi

Omdat de afkortingen die worden gebruikt in homoactivisme (LGBT) en bij HIV-preventie (MSM) problemen opleveren bij een lobby in het onderwijs, maakt GALE gebruik van een nieuwe afkorting: DESPOGI (Disadvantaged because of their Expression of Sexual Preference Or Gender Identity). LGBT, of in het Nederlands LHBT, is problematisch omdat het verwijst naar mensen die zichzelf lesbisch, homo, bi of trans noemen. De discriminatie van meisjesachtige jongens en stoere meiden die dat niet zijn, wordt daarmee genegeerd. De term LHBT wekt de indruk dat voorlichting en beleid voor veilige scholen alleen belangrijk is voor “homo’s” etc. De term MSM (Mannen die Seks hebben met Mannen) is nog lastiger, omdat voorlichting voor 95% gaat over discriminatie en niet over seks.