nieuws

onderwijsalliantie start landelijke campagne tegen homopesten

22 september 2012 - Op het Film by the Sea Festival in Vlissingen presenteren EduDivers en de Onderwijsalliantie in samenwerking met de film crew van de film "Ruben" vandaag een landelijke campagne om pesten van homo's op scholen tegen te gaan. "Ruben" is een kort dramatisch verhaal over een homojongen die gepest wordt. EduDivers heeft bij de film een anti-pest les ontwikkeld. Tegelijk start een landelijke "Mijn ID" campagne om homopesten op scholen tegen te gaan. De campagne roept op om de les uit te voeren en werft ambassadeurs om in scholen een veiliger klimaat te bewerkstelligen.
"Dagelijks worden er kinderen zoals Ruben gepest op school omdat ze net iets anders zijn. De film Ruben wil deze problematiek bespreekbaar maken en jongeren voornemens laten maken om te stoppen met schelden en pesten. Niemand verdient het om gepest te worden, ook niet als je een beetje anders dan de grote groep bent" volgens regisseur Thijs Verhoeven.
Het lespakket kan hier besteld worden.

Zowel de film als het lespakket zijn door de film crew, de (grotendeels minderjarige) acteurs en de medewerkers van EduDivers in hun vrije tijd ontwikkeld. Het Anti Discriminatie Bureau Zeeland, de gemeenten Vlissingen, Middelburg en Goes, het Blauwe Fonds, de landelijke Onderwijsalliantie voor Seksuele Diversiteit en talloze sponsors hebben financiële bijdragen geleverd aan de productiekosten. "Ondanks de politieke prioriteit voor homo-emancipatie zijn er helaas nog steeds geen fondsen die het ontwikkelen van geschikt lesmateriaal willen betalen" zegt producent Hans van der Hulst. "Maar het is fantastisch om te zien dat er inmiddels honderden mensen vrijwillig zijn betrokken bij deze film en de campagne, zoals de zangeres Joan Franka en Leontien en Marco Borsato."

De presentatie van de film en de Ruben les vormen de aftrap van een landelijke "Mijn ID" campagne en wordt het eert ingezet in combinatie met een lokale campagne voor een veilig schoolklimaat in Zeeland. "Mijn ID staat voor 'mijn identiteit' en 'mijn idee' voor verbetering van het schoolklimaat'", zegt Peter Dankmeijer namens de landelijke Onderwijsalliantie voor Seksuele Diversiteit. "De campagne roept alle scholen in Nederland op om kritisch te kijken naar het eigen schoolklimaat en of iedereen wel zichzelf kan zijn. Mensen in en rond het onderwijs die hieraan willen meewerken, kunnen Mijn ID ambassadeur worden en ondersteuning krijgen. De anti-pest les is er in verschillende versies, zowel voor uitvoering door docenten, maar ook door leerlingen en door vrijwillige voorlichters".