MijnID

ERROR: EduDivers not found

lesgeven

ERROR: EduDivers not found

onderwijsbeleid

ERROR: EduDivers not found
volg ons op twitter
volg ons op twitter

nieuws

leerlingen van de Ariënsschool doen mee aan de Ruben les, 11 oktober 2012

ruben les werkt ook op basisschool

11 oktober 2012 - Vandaag werd de Ruben les op verzoek van het Jeugdjournaal uitgeprobeerd op de Alfons Ariëns school in Harderwijk. Hoewel de les is ontwikkeld door het voortgezet onderwijs, blijkt de film en een deel van de les goed bruikbaar in het basisonderwijs. Peter Dankmeijer (directeur EduDivers) concludeerde: "Kwaliteit verloochent zich niet. We gaan zeker kijken hoe we de les nog meer voor het basisonderwijs kunnen aanpassen. Van ons basisschool lespakket "Leefvormen" werden ook al duizenden exemplaren gedownload. We zijn in overleg met een landelijke uitgever, Klasse TV, hoe we een landelijk een regulier aanbod voor het basisonderwijs beschikbaar kunnen krijgen. In de tussen tijd zal EduDivers enkele lestips bij de film voor het basisonderwijs ontwikkelen.

coming-out ook voor basisschoolkinderen relevant

Vandaag, 11 oktober is de zogenaamde coming-out dag, waarop tal van activiteiten rond homoseksualiteit worden ontwikkeld. Het Jeugdjournaal wilde daar aandacht aan besteden en vroeg zich af wat je in het basisonderwijs kunt doen. Via de producent van de film Ruben, Hans van der Hulst, konden zij de uitvoering van de door EduDivers ontwikkelde Ruben les meemaken en leerlingen interviewen. De uitzending van het Jeugdjournaal is te zien via Uitzending gemist of onderaan deze pagina (kijk vanaf minuut 7:08).
De leerlingen merken op dat ze onder indruk waren van de film Ruben en dat ze nu snappen waarom het belangrijk is om niet te pesten en dat je er als homo voor uit moet kunnen komen. “Iedereen moet zichzelf kunnen zijn.”

jezelf zijn

“Jezelf kunnen zijn” is ook het thema van de Mijn ID campagne die door EduDivers in opdracht van de Onderwijsalliantie voor Seksuele Diversiteit wordt ontwikkeld. De kern daarvan is dat docenten, leerlingen, ouders en voorlichters zich als “Mijn ID ambassadeur” samen kunnen inzetten voor een schoolklimaat waarin niemand gepest worden en iedereen zichzelf kan zijn. De Ruben les is een van mogelijkheden om aan de slag te gaan en de school te activeren.
Hans van der Hulst, de producent van de film Ruben en bezielend leider van de inmiddels honderden vrijwillig betrokkenen bij de film en de Ruben les: “Ik kom zelf niet uit het onderwijs, maar ik noem mezelf graag Mijn ID ambassadeur. Het moet uit zijn met dat pesten. Men moet eindelijk eens snappen hoe pijnlijk dit is en dat het echt niet kan.”

zelfmoord

Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat het homopesten in school een van de belangrijkste oorzaken is van het verhoogde aantal zelfmoordgedachten en –pogingen onder jongere homo’s en lesbiennes. Ook uit het meest recente Nederlandse onderzoek in het onderwijs, dat binnenkort door EduDivers wordt gepresenteerd, blijkt dat scholen als de op één na meest van onveilige situaties door homoseksuelen wordt beschouwd en dat 48% van de leerlingen zegt dat homo/lesbische jongeren niet welkom zijn op school, of daar onzeker over zijn.

ruben les op jeugdjournaal

De uitzending van het Jeugdjournaal over de film Ruben en de door EduDivers ontwikkelde Ruben les is te zien vanaf minuut 7:08.