MijnID

lesgeven

onderwijsbeleid

volg ons op twitter
volg ons op twitter

nieuws

Een leerling van UniC neemt de Voice OUT prijs in ontvangst van de jury, vlnr Marjolein Jansen (plaatsvervangend Secretaris-Generaal van OC&W), Hidde van Koningsveld (leerling UniC), Koen van Dijk (directeur COC Nederland), Marjelle Boorsma (bestuurslid LAKS), Bamber Delver (mediadeskundige) en Patricia Wijntuin (raadslid Groen Links gemeente Utrecht). Foto: Remco Out

unic wint prijs voor beste schoolcampagne tegen homofobie

1 juli 2012 - Afgelopen vrijdag werd de Gay&Straight Alliance van UniC (Utrecht), de winnaar van de landelijke Voice OUT wedstrijd tussen schoolcampagnes voor respect en tegen homofobie. UniC won de prijs omdat de GSA het meest heeft gedaan om de school te mobiliseren.

De prijs werd uitgereikt als afsluiting van de Mijn ID Onderwijsdag, die was georganiseerd door EduDivers namens de Onderwijsalliantie voor Seksuele Diversiteit. Tijdens de dag werd de Mijn ID Campagne gelanceerd. Het doel daarvan is om scholen te bewegen om een stap verder te zetten dan losse voorlichtingen en ervoor te zorgen dat het schoolklimaat veilig wordt voor iedereen.

strijd tussen vier scholen

Vier scholen deden dit jaar experimenteel mee aan de Voice OUT schoolcampagne: vmbo Calvijn met Junior in Amsterdam, mbo Grafisch Lyceum te Utrecht, vwo Hofstad Lyceum te Den Haag en havo-vwo UniC te Utrecht. Groepen leerlingen op deze scholen hebben training gekregen over identiteit, respect, mensenrechten en seksuele diversiteit en eigen videocampagnes gemaakt. De voorzitter van de jury, Marjelle Boorsma van het LAKS, benadrukte in haar rapport de goede aspecten van iedere campagne. Zo hebben een groep merendeels Islamitische leerlingen uit Amsterdam het aangedurfd om een film te maken waarin het vooroordeel dat homo’s geen mensen zijn, werd aangepakt. De leerlingen uit Den Haag hebben krachtige korte films met emotionele statements gemaakt. De leerlingen van het Grafische Lyceum hebben naast een korte film een interactieve campagne gemaakt voor docenten en werkten aan een videogame, die jammer genoeg door tijdgebrek nog niet af was. De GSA van UniC heeft docenten gestimuleerd om met het thema in hun lessen aan de slag te gaan. Marjolein Jansen, plaatsvervangend Secretaris-Generaal van OC&W, benadrukte dat het vooral belangrijk is dat iedere school met het thema bezig is geweest. Zij reikte namens de minister de prijs uit.

voice out

De Voice OUT campagne vormt een onderdeel van een Europees project waaraan vier landen meedoen. De winnende leerlingen uit Nederland, België, Estland en Italië bieden in oktober een voorstel aan bij het Europese Parlement.
Voice OUT is een interactieve serie spellen en oefeningen, die een school zowel in lessen burgerschapsvorming als in de vrije tijd van leerlingen (zoals bij een GSA) kan inzetten. Volgend jaar wordt de wedstrijd herhaald. De handleiding voor de spellen en oefeningen zal in december via edudivers.nl gratis beschikbaar worden gesteld.