MijnID

ERROR: EduDivers not found

lesgeven

ERROR: EduDivers not found

onderwijsbeleid

ERROR: EduDivers not found
volg ons op twitter
volg ons op twitter

nieuws

groot europees onderzoek pleit voor aandacht homofobie in onderwijs

17 mei 2013 - Twee van de drie LHBT leerlingen verbergt zijn of haar seksuele voorkeur of gender identiteit en 80% heeft te maken gehad met schelden, pesten en ander negatief gedrag. Dat werd vandaag bekend tijdens de IDAHO conferentie in Den Haag.

situatie meest erg in scholen

Het onderzoek werd gedaan door het Fundamental Rights Agency (FRA) van de Europese Unie en telde maar liefst 93.000 LHBT respondenten. Daarmee is het een van de allergrootste LGBT onderzoeken dat ooit is gedaan. Er is aan de LHBT in heel Europa gevraagd naar hun ervaringen in diverse sectoren. De situatie in scholen bleek het meest discriminerend. 

Plaatje: Gemiddeld 68% van de LHBT maakten zelf negatief gedrag mee.

weinig verschil tussen progressieve en conservatieve landen

Schokkend is ook dat er weinig verschil lijkt te zijn tussen de niveaus van schelden, pesten en ander negatief gedrag die LHBT zagen in scholen in diverse landen. De percentages liggen tussen de 83% en 97%, maar lager dan 83% (Letland, waar homoseksualiteit zo taboe is dat niemand het zelfs over scheld) wordt het niet. Nederland scoort 88% en staat daarmee op de 8e plaats.

Plaatje: Nederland staat met 88% op de 8e plaats tussen de landen van Europa als het gaat om negatief gedrag op school.

zestig tot tachtig procent in de kast

Het overgrote deel van de LHBT leerlingen zit in de kast. De aantallen variëren van 57% in Tsjechië tot 81% in Letland. 


Plaatje: Nederlands staat met 63% op de 9e plaats.
Bij deze cijfers moeten we ons realiseren dat dit zelfrapportage is van LHBT zelf. Die schatten hun eigen openheid vaak ruim in, zo bleek begin dit jaar uit een onderzoek van EduDivers ("Mietjes moeten we niet").

advies: maak scholen veiliger

De FRA adviseert op basis van deze cijfers dat de Europese Unie krachtiger moet werken aan veilige scholen voor LHBT. De FRA noemt bewustwordingscampagnes voor docenten en leerlingen en een anti-peststrategie als beleidsmogelijkheden. In Nederland is net besloten om LHBT niet een prioriteit te maken van de nieuwe landelijke anti-pestcampagne. EduDivers vindt dat scholen een integrale steun nodig hebben. Peter Dankmeijer, directeur van EduDivers: "In Nederland zijn we het stadium van bewustwording wel voorbij. Nu moet er actie komen en liefst vanuit de scholen zelf. Daarvoor hebben wij samen met de Onderwijsalliantie de MijnID campagne opgezet. Hopelijk melden zich veel mensen aan als MijnID ambassadeur."