nieuws

leerlingen staken na ontslag homozwemleraar

23 december 2013 - In Amerika hebben 400 leerlingen van de Eastside Catholic High School in Sammamishhun (Washington, bij Seattle) een sit-in georganiseerd nadat adjunct-directeur Mark Zmuda door het aartsbisdom gedwongen werd ontslag te nemen omdat hij als homo is ging trouwen. Het zwemteam, dat al jaren door Zmuda werd gecoached coached, bracht een spandoek met een steuntekst naar de zwemles. De schoolmanagers waren hierdoor zo verrast en overstuur dat ze besloten alle lessen af te lassen en de school eerder met kerstvakantie te sturen.

Toen Mark Zmuda naar het stadsbestuur stapte om zijn huwelijksaanvraag te doen, zegde het aartsbisdom hem ontslag aan. Volgens het aartsbosdom is het homohuwelijk in strijd met de katholieke beginselen en heeft de docent een verklaring ondertekend het daarmee eens te zijn. Mike Patterson, een advocaat van het aartsbisdom: We zijn twee weken geleden beginnen met de ontslagprocedure, nadat we via enkele collega's van de school hadden gehoord dat hij getrouwed was met een man". Er zijn gemengde berichten of de docent gdewongen is ontslagen of zelf ontslag nam. Mike Patterson: "Ik heb hem net twee uur geleden gesproken en hij geeft toe dat hij zelf ontslag heeft genomen."

De leerlingen waren woedend en startten meteen een protestactie. Ze kwamen kwamen daarbij ook op voor het homohuwelijk, omdat de leerkracht, samen met eerder al andere leerkrachten uit andere katholieke scholen, zijn ontslagen nadat ze aangekondigd hadden te willen trouwen.
Met ruim vierhonderd, waaronder ook alle leden van het school zwemteam, trokken de leerlingen door de school omdat ze het niet eens zijn met het ontslag van hun leraar. Omdat de protesten enkele dagen bleven aanhouden en er geen les kon worden gegeven werd de school eerder gesloten waardoor de leerlingen een langere kerstvakantie hebben. Het leerlingenprotest waaide ook over naar een nabij gelegen katholieke school. De studenten van beide scholen lieten weten dat het protest niet enkel ging om het ontslag van de leerkracht maar ook om gelijkheid voor homo's en lesbiennes om te kunnen trouwen. De leerlingen zeggen dat het oneerlijk is dat leerkrachten worden ontslagen omdat ze holebi zijn en net als hetero's willen trouwen.

Bronnen: queerty.com; The Seattle Times