nieuws

mietjes moeten we niet

24 januari 2013 - Tweederde van de middelbare scholieren houdt afstand van homoseksuele medeleerlingen of voelt zich onzeker over contact met hen.
32% wil in de pauze niet naast een homoseksuele klasgenoot zitten.
Slechts een derde vindt homoseksualiteit “een natuurlijke seksuele oriëntatie”.
Dit zijn enkele uitkomsten van het onderzoek dat EduDivers, kenniscentrum voor onderwijs en seksuele diversiteit, presenteert. En deze homofobe houding is niet het enige dat opvalt. Het onderzoek toont ook aan dat jongeren grote moeite hebben met meiden die zich stoer of mannelijk gedragen en jongens die meisjesachtig gedrag vertonen. Peter Dankmeijer, directeur van EduDivers: "De opmerkingen van de scholieren maken glashelder dat afwijken van jongens- of meisjesachtig normgedrag tot grote weerstand leidt onder pubers. 'Mietjes' of ‘manwijven’ moeten ze niet."

Lees hier het hele onderzoek

mijn id

EduDivers heeft samen met haar partners in de landelijke Onderwijsalliantie voor Seksuele Diversiteit de MijnID campagne ontwikkeld. MijnID staat voor ‘Mijn Identiteit’, een programma gericht op identiteitsontwikkeling bij kinderen en dan vooral de ontwikkeling van hun seksuele identiteit. Middels deze campagne worden op scholen MijnID-ambassadeurs geworven die zich sterk maken voor een veilig schoolklimaat met ruimte waarin ieder kind zichzelf kan zijn. Sociale vaardigheden ontwikkelen, van elkaar leren en je veilig voelen is onmogelijk in een intolerante omgeving. Dankmeijer: "Niet alleen ‘mietje’ of ‘pot’, maar ook ‘homo’ en ‘lesbo’ worden gebruikt om te schelden. Dat op zichzelf maakt ervoor uitkomen dat je homoseksueel bent tot een zeer beladen stap. En helemaal tijdens de puberteit, wanneer jongeren gierende hormonen hebben, onzeker zijn en vooral niet op willen vallen als ‘abnormaal’. Juist dan moet de school er alle energie insteken om te zorgen dat deze kinderen leren hoe ze hier respectvol en veilig mee omgaan. Want, als iedereen 'gedwongen' wordt om gemiddeld te zijn, is er uiteindelijk voor niemand ruimte om zijn of haar eigen identiteit te ontwikkelen."

22% zegt dat homo's gepest zullen worden op hun school

15% vindt homoseksualiteit “een seksuele afwijking”.
Een derde van de leerlingen zegt dat homoseksualiteit niet algemeen acceptabel is.
22% stelt dat homo's en lesbiennes niet welkom zijn op school.
22% zegt dat openlijk homoseksuele leerlingen gepest zouden worden.
Een op de vijf zou geen vriendschap sluiten of huiswerk maken.

Homo’s zijn niet welkom in/op:
Thuis (40%)
Cafés en bars (37%)
Vriendengroep (33%)
Internet (31%)