nieuws

ruben film wint young positive media award

27 maart 2013 - De film anti-pest film "Ruben" heeft vandaag de Young Positive Media Award 2013 gewonnen. Elk jaar looft de Nationale Academie voor Media en Maatschappij deze uit aan positieve initiatieven die met behulp van media jongeren bereiken. In de film - en de daarna daarbij gemaakte muziekclip - wordt het verhaal verteld van de 15-jarige Ruben, die gepest wordt omdat hij homo is en uiteindelijk hulp vindt.

De Young Positive Media Award is bedoeld voor positieve rolmodellen voor jongeren in de media. In 2011 won Ali B de prijs voor het TV programma "Op volle toeren", in 2012 aan http://www.edgie.nl/, een site die jongeren helpt om goed met geld om te gaan. In de film Ruben doen 15-jarige acteurs mee die zelf gepest zijn en met de film een statement tegen homopesten willen maken.
De film "Ruben" is op geheel vrijwillige basis gemaakt door regisseur Thijs Verhoeven en producent Hans van der Hulst, die in hun kielzog de gratis medewerking van circa 150 acteurs, componisten, sound mixers, beeld-editors, leveranciers en reclamemakers wisten te betrekken. Zij benaderden EduDivers om bij de film een lespakket te maken, waarmee de film goed bruikbaar zou worden in scholen.

Peter Dankmeijer, directeur van EduDivers zegt over de samenwerking: "We waren onmiddellijk enthousiast over de film. Hij komt binnen als een dolkstoot. Elke keer als we hem tonen in een docententraining, moet ik een of twee docenten een zakdoek uitreiken omdat de film zoveel losmaakt. Het is een tear jerker , en dat helpt om de empathie van jongeren los te weken. We hebben er een uitstekende anti-pestles bij ontwikkeld om docenten te helpen de film goed te bespreken en ervoor te zorgen dat het niet alleen bij een verandering in houding blijft, maar dat jongeren zich ook echt meer tolerant gaan gedragen ."

De Ruben les is het eerste Nederlandse lespakket dat homofobie en homopesten wetenschappelijk verantwoord tegengaat. Het pakket is een onderdeel van de MijnID campagne en is te bestellen via de EduDivers website.