MijnID

lesgeven

onderwijsbeleid

volg ons op twitter
volg ons op twitter

nieuws

scholen kunnen homobeleid nu online testen

13 januari 2014 - Benieuwd naar het schoolklimaat op de school van jouw kinderen? Dat kan nu binnen 10 minuten. Met de GeenID test van de Onderwijsalliantie voor Seksuele Diversiteit kun je er binnen 10 minuten achter zijn hoe het op een school gesteld is met pesten in het algemeen en de acceptatie van homoseksualiteit in het bijzonder. Bovendien krijg je direct een aantal adviezen voor verbetering.

De GeenID test is een online vragenlijst met 10 stellingen, die zijn gebaseerd op 10 kenmerken waaraan een school voldoet als ze veilig is voor iedereen, dus inclusief homoseksuele leerlingen. De kern van een goed en veilig schoolklimaat is dat de school een duidelijke visie heeft en deze consequent uitvoert. Aan het einde van de test krijgt de invuller 20 adviezen waarmee de school direct aan de slag kan gaan.

Marinus Schouten, projectleider vanuit de Onderwijsalliantie: "Veel scholen kiezen van oudsher voor voorlichting, voor 'we houden een middag en we maken het onderwerp bespreekbaar'. Maar onderzoek wijst uit dat juist een combinatie van maatregelen, verspreid over een langere periode, het beste werkt." De GeenID test speelt hier op in. Iedereen op school kan de test doen, ook ouders en leerlingen. Het werkt ook goed om de test door meerdere personen in te laten vullen en de resultaten in het team of de leerlingenraad te bespreken. Op basis hiervan kan men vervolgens een plan van aanpak bedenken.

De GeenID test is de eerste stap in de MijnID campagne van de Onderwijsalliantie. Deze campagne richt zich op een gezonde identiteitsontwikkeling van kinderen, waarbij het ontwikkelen van de seksuele identiteit een essentiële component is. De OSD is in het leven geroepen om scholen bij te staan dit gecompliceerde onderwerp zo efficiënt en effectief mogelijk in te passen in hun dagdagelijkse werkzaamheden.

De Onderwijsalliantie bezoekt iedere maand scholen en professionals in een andere regio, teneinde ambassadeurs te werven en aan te zetten tot actie. Intussen hebben reeds 100 bestuursleden, directeuren, docenten en leerlingen zich aangemeld. Deze ambassadeurs krijgen een welkomstpakket toegestuurd met informatie over hoe je op school direct aan de slag kunt gaan. Eén van de kado's is de handreiking "Open & Out: 10 regenboogsleutels voor scholen". Bovendien krijgen de ambassadeurs gratis toegang tot een netwerk, waar ze ervaringen kunnen uitwisselen en gratis bijscholing kunnen krijgen.

De GeenID test is vinden op www.mijnid.info/test. Iedereen die werkzaam is in het onderwijs en iets wil doen om scholen tot een veiliger omgeving te maken, ook voor homo's, kan zich aanmelden via www.mijnid.info/aanmelden.