MijnID

ERROR: EduDivers not found

lesgeven

ERROR: EduDivers not found

onderwijsbeleid

ERROR: EduDivers not found
volg ons op twitter
volg ons op twitter

nieuws

nederlandse première van in brazilië verboden voorlichtingsfilms

15 maart 2014 - Op maandag 17 en dinsdag 18 maart is de Nederlandse première van vier Braziliaanse voorlichtingsfilms, die door de Braziliaanse regering zijn verboden. Met name "Medo de quê?" was controversieel omdat hij zou verleiden tot masturbatie en homoseksualiteit. De films gaan in première tijdens de roze filmdagen.

fragment uit Medo de quê?

bang voor wat?

De vier filmpjes, die elk enkele minuten duren, zijn bedoeld voor in lessen op middelbare scholen. "Medo de quê?" ("Bang voor wat?") is een tekenfilm zonder tekst en geldt als inleiding op de andere drie. Hij gaat over een jongetje die zijn seksualiteit ontdekt. In de film komt onder meer een scene voor waarin hij zich in bed aftrekt bij een poster van een vrouwelijk filmster, maar dat 'werkt' niet bij hem.

fragment uit Torpedo

verbod door evangelische chantage

De Evangelische Partij van Brazilië was al langer bezig met een actieve lobby om het progressieve beleid van de voormalige president Lula en de huidige president Dilma Rousseff te saboteren. Ze zochten aanleidingen om de regering aan te vallen en vonden die in een lespakket "Communicatie over seksualiteit" dat in 2010 in opdracht van de regering gemaakt was in het kader van het "Brazilië zonder homofobie" programma. Ze maakten een compilatie van fragmenten uit "Mede de quê" en een film uit een ander pakket over drugpreventie, dat niets met LHBT-emancipatie van doen had. De compilatie wekte de indruk dat deze voorlichtingsmaterialen kleine kinderen opriepen tot masturbatie, homoseks en experimenteren met drugs. Daarnaast chanteerden ze president Dilma Rousseff met een regeringscrisis over dit thema als ze niet een Evangelische minister zou benoemen. Dilma Rousseff liet zich chanteren en verbood het vertonen van het lesmateriaal aan kinderen. De officiële versie van de film is nu alleen beschikbaar met als inleidende tekst dat de films zij bedoeld voor onderzoek naar de consequenties van het homoactivisme op de Braziliaanse maatschappij, en mogen officieel alleen door docenten en onderzoekers worden bekeken.

fragment uit Kansberekening

vernieuwend: voorlichting over transseksualiteit en biseksualiteit

In het pakket zitten nog drie andere films, die vernieuwend zijn omdat ze de primeur hebben van door een regering geïnitieerde voorlichting die ook specifiek gaat over lesbisch zijn ("Torpedo") op school, transgender zijn op school ("Ontmoet Bianca") en biseksualiteit ("Kansberekening"). In 2010 was dat uniek. Tot op de dag van vandaag kennen wij nog trouwens steeds geen voorlichtingsfilms over biseksualiteit voor scholen.