MijnID

lesgeven

onderwijsbeleid

volg ons op twitter
volg ons op twitter

nieuws

school 565 in Sint Petersburg, waar een lesbische lerares werd ontslagen voor immerale acties

russische situatie in scholen en voor lhbt jongeren verslechtert

21 februari 2015 - De Russische situatie van lhbt tieners en van lhbt leraren is nog verder verslechterd in de afgelopen maanden. In december werd een lesbische leraar ontslagen na beschuldigingen van zogenaamde "immorele acties" (lesgeven als lesbo) door een homofobe activist. In januari werd de oprichter van de lhbt jongeren website Kinderen 404 veroordeeld wegens "propaganda voor niet-traditionele relaties".

zogenaamde immorele actie

Op 8 december ontsloeg de directeur van school 565 in Sint-Petersburg de muzieklerares "omdat zij behoort tot de lhbt-groep". Hij baseerde het ontslag op informatie over het privéleven van de lerares (dat ze lesbisch is), die ze kreeg van Isayef Bulatov. Timur "Isayev" Bulatov is een inmiddels beruchte anti-homo-activist die lhbt leraren achtervolgt en beweert eigenhandig 29 lhbt leraren te hebben laten ontslaan. Bulatov schreef een klachtbrief naar de school waarin stond: "Het is een misdaad om zulke leraren bij kinderen in de buurt te laten komen. Door de communicatie met zulke leraren leren de kinderen geen goed gedrag. Het zal ze een beperkte kijk op de wereld geven, en ze zullen niet leren dat ze de familie en de Russische traditie moeten respecteren". Bulatov voegde ook schoolfoto's bij van de leraar met haar partner, die hij uit haar profiel op een Russische social networking site had geknipt. Hij gaf de school ook andere "bewijzen" van haar seksuele oriëntatie, waaronder dat ze de Russische zangeres Zemfira had "geliked". Volgens de Russische nieuwssite Meduza denken vele mensen dat Zemfira lesbisch is.
The Moscow Times meldde dat de advocaten van de Russische LHBT Belangengroep "Way Out" een rechtszaak beginnen namens de lerares. Ze eisten dat de lerares weer wordt aangesteld en dat haar verloren salaris wordt gecompenseerd lonen. "Way Out" wijst erop dat de lerares tal van onderwijscertificaten en beloningen kreeg voor haar excellente manier van lesgeven.

zogenaamde propaganda

Op 23 januari werd de journaliste Elena Klimova, die de online lhbt jongeren website Kinderen 404 (Deti 404; http://deti-404.com/) had opgericht, werd veroordeeld wegens "propaganda van niet-traditionele seksuele relaties tussen minderjarigen". In 2013 had Vitaly Milonov een officiële klacht tegen Deti 404 ingediend. Milonov is de belangrijkste indiener van de anti-lhbt censuurwet in Sint-Petersburg, die later landelijk werd overgenomen door de Russische Doema. De rechter wees deze klacht echter af in 2013. Desondanks opende "Roskomnadzor" (het Russische agentschap voor mediatoezicht) in november een nieuwe zaak tegen Klimova. Roskomnadzor beweerde dat de informatie op Deti 404 "ertoe kan leiden dat kinderen denken dat homo's dapper, sterk, zelfverzekerd, en standvastig zijn, en dat ze een gevoel van waardigheid en zelfrespect hebben." Blijkbaar bedoelt het media-instituut dat lhbt jongeren lafaards, zwak, onzeker, geen keuzes kunnen maken en geen zelfrespect hebben. Rechter Ljoedmila Pedan weigerde vorige maand de hoorzitting van de 23 januari uit te stellen, al was Klimova's advocaat ziek. LHBT activisten wijzen erop dat deze beslissing van de rechter tegen de Russische grondwet ingaat, waarin staat dat iedereen altijd recht heeft op gekwalificeerde juridische bijstand. De rechter verklaarde Elena Klimova schuldig aan "propaganda van niet-traditionele seksuele relaties tussen minderjarigen", en een boete van 50.000 roebel (ongeveer 660 euro). Klimova wil tegen het vonnis in beroep gaan.

andersdenkenden bestempeld als buitenlandse spionnen

Het veroordelen van Deti 404 en de jacht op lhbt leraren zijn onderdeel van de in kracht toenemende campagne door gefaciliteerd wordt door de Russische regering en uitgevoerd wordt door lokale fascistische bendes. Het doel van de campagne is om onafhankelijke en niet -traditionele stemmen in Rusland het zwijgen op te leggen. De campagne richt zich tot nu toe vooral op zelforganisaties en belangenorganisaties, journalisten, sociale media en leraren die er geen ultraorthodoxe ideeën op na houden. In aanvulling op de censuurwet heeft de Doema (het parlement) in 2012 een wet aangenomen die maatschappelijke organisaties die geld krijgen uit het buitenland benoemt als "buitenlandse spionnen". In januari keurde de Doema de eerste lezing goed van een nog verdergaande wetgeving die "ongewenste buitenlandse organisaties" helemaal verbiedt.
Sergei Nikitin, de directeur van Amnesty International in Moskou, zei over de nieuwe wet: "Dit wetsvoorstel laat ons de schellen van de ogen vallen en maakt volstrekt duidelijk dat de Russische autoriteiten steeds sneller de fundamentele vrijheden en het werk van onafhankelijke maatschappelijke groepen in het land gaan beperken. Helaas zijn normale vrijheden niet meer vanzelfsprekend in Rusland".