nieuws

zelfmoord transgender tiener veroorzaakt beweging tegen conversietherapie

15 januari 2015 -Op zondag 27 december schreef Leelah Alcorn, een 17-jarige transgender jongere een afscheidsbrief op Tumblr, liep naar de snelweg en werd en overreden door een kleine vrachtwagen. In haar laatste bericht legde Leelah uit hoe haar familie haar had gedwongen naar conversie therapie te gaan, haar van school had gehaald en haar had geïsoleerd van aan vrienden in een poging om haar genderidentiteit te veranderen.

een zelfmoordbrief

Leelah zelfmoordbrief werd gedeeld over de hele wereld. Ze schreef. "Als je dit leest, betekent het dat ik zelfmoord heb gepleegd en dit bericht niet heb gewist. Wees alsjeblieft niet verdrietig, het is beter want niemand wil leven zoals ik geleefd heb.... als transgender. ik kan precies gaan uitleggen waarom ik er zo over denk, maar dan wordt dit stukje te lang. Om het simpel te zeggen, ik voel me als een meisje gevangen in een jongenslichaam. Ik voelde me zo sinds in vier was. Ik had geen woorden voor dit gevoel en ik wist ook niet dat je als jongen wel een meisje kon worden. Dus ik heb nooit iemand iets verteld en ik probeerde gewoon traditioneel "jongensachtige" dingen te doen en me aan te passen."

"Toen ik 14 was, hoorde ik wat transgender betekende. Ik huilde van geluk. Na 10 jaar van verwarring begreep ik eindelijk wie ik was. Ik vertelde het meteen mijn moeder, maar ze reageerde Extreem Negatief. Ze zei dat het een fase was, dat ik nooit echt een meisje zou zijn, dat God geen fouten te maken, dat ik verkeerd ben."
"Als u dit leest, ouders, zeg dit nooit tegen je kinderen. Zelfs als je christen bent of je bent tegen transgender mensen, zeg dit niet, vooral niet tegen je kind. Het zorgt er alleen maar vooral dat ze zichzelf gaan haten. Dat is precies wat het met mij heeft gedaan.
Mijn moeder begon me mee te nemen naar een therapeut. dat waren alleen maar christelijke therapeuten (en die waren allemaal erg bevooroordeeld) dus ik kreeg nooit de therapie die ik eigenlijk ik nodig had om me te genezen van mijn depressie. Ik kreeg alleen maar meer christenen die me vertelden dat ik egoïstisch en verkeerd was en dat ik moest vragen om God's hulp."

"Ik vormde een soort van "fuck you" houding ten opzichte van mijn familie en kwam er op school voor uit dat ik homo was. Ik dacht dat ik misschien dan geleidelijk zou kunnen uitkomen als trans, dan zou het minder een schok zijn. Hoewel mijn vrienden positief reageerden, werden mijn ouders boos. Ze voelden alsof ik hun imago had aangevallen en dat ik een schande voor hen. Ze wilden dat ik hun perfecte kleine christelijke heterojongen bleef, en dat is natuurlijk niet wat ik wilde."

"Toen haalden ze me van school af, en ze pakten mijn laptop en telefoon af, zodat ik ook via sociale media niet meer met mijn vrienden kon praten. Dit was waarschijnlijk de meest depressieve tijd van mijn leven, ik ben verbaasd dat ik toen geen zelfmoord pleegde. Ik was helemaal alleen voor 5 maanden. Geen vrienden, geen steun, geen liefde. Alleen de teleurstelling van mijn ouders en de wreedheid van eenzaamheid."

"De enige manier waarop ik zal in vrede rusten is als op een dag transgender mensen niet meer op de manier worden behandeld zoals ik. dat ze behandeld worden als mensen, met echte gevoelens en mensenrechten. Er moet les gegeven worden over gender en transgender, hoe eerder de beter. Mijn dood iets moet betekenen. Tel mijn dood maar op bij het aantal transgender mensen die dit jaar weer zelfmoord plegen. Ik wil dat iemand dat aantal ziedt en zegt: "dat is fucked up", daar moeten we wat aan doen. Repareer de samenleving. Liefs, goodbye Leelah (niet Josh) Alcorn."

moeder kan zich niet verzoenen met de feiten

"Hij was een goed kind, een goede jongen," zei Leelah's moeder Carla Alcorn nadien op TV. In de interviews bleef ze naar Leelah verwijzen als "Josh" en "hem". Ze ontkende dat ze Leelah naar conversie therapie had gestuurd. "Daar hebben geen geld voor." Maar ze bevestigde wel dat Leelah ten minste een keer naar haar had gesproken over dat ze van geslacht wilde veranderen. Dat was volgens haar het moment dat de ouders haar van school haalden, afsneden van haar vrienden en haar dwongen om alleen te blijven in haar kamer.

campagne om transgender conversie therapie te stoppen

Volgens een recente Amerikaanse studie in Pediatrics (20 februari 2012), lopen "gender dysfore" kinderen die geen medische behandeling of begeleiding krijgen een hoog risico op gedrags- en emotionele problemen. Van 97 patiënten jonger dan 21 jaar met de diagnose "genderdystrofie" had 44% een voorgeschiedenis met psychiatrische symptomen, 37% had psychotrope medicatie gebruikt, en 21,6% had een geschiedenis van zelfverminking en zelfmoord pogingen."

In Amerika leidde Leelah's laatste verzoek tot een beweging die transgender conversie therapie in de Verenigde Staten wil verbieden. Petities werden aangemaakt op change.org, om te pleiten voor een "Leelah Alcorn" wet en te pleiten voor vrouwelijke naam van Leelah's op haar grafsteen. De petitie voor de wet werd door tot nu toe door bijna 322.000 mensen ondertekend.

bronnen:
http://www.patheos.com/blogs/progressivesecularhumanist/2014/12/transgender-teen-commits-suicide-cites-christian-parents-in-blog/
http://www.patheos.com/blogs/progressivesecularhumanist/2014/12/transgender-teen-commits-suicide-cites-christian-parents-in-blog/#ixzz3NMunvb4L
http://www.newnownext.com/leelah-alcorns-mother-feels-no-guilt-over-daughters-death-i-loved-my-son-he-was-a-good-boy/01/2015/