MijnID

lesgeven

onderwijsbeleid

volg ons op twitter
volg ons op twitter

nieuws

stomme zet van parlement rond seksuele vorming

22 mei 2016 - Een "lesje seksuele voorlichting", die op verzoek van de PvdA en de SP in de Tweede Kamer in mei werd georganiseerd door de Rutgers stichting, is uitgelopen op een weigering van deelname door de rechtse fracties. De voorlichting was niet erg sensitief opgezet, en daarmee werd een belangrijke kans gemist om meer draagvlak te verkrijgen voor het uitbreiden van seksuele vorming naar seksuele weerbaarheid.
(Afbeelding: Roelof Bisschop (SGP): "politieke seksles is banale poppenkast, ik doe niet mee")

Dr. Corrie en Goedele Liekens

De in het oog springende onderdelen van het programma waren de vertoning van een filmpje van Dr. Corrie en een "les" door gehouden door TV seksvoorlichtster Goedele Liekens. Zoals iedereen wel weet is Goedele Liekens een geweldige presentatrice, maar wel een die vooral jongeren met een progressief wereldbeeld aanspreekt. "Dr. Corrie" is een semi-komische/serieuze TV show voor het basisonderwijs, waarin allerlei seksuele onderwerpen humoristisch en luchtig besproken worden. Omdat de meer traditionele basisscholen seksualiteit niet iets vinden dat je zo luchtig bespreekt, laat staan dat je er zo gekscherend mee omgaat als "Dr." Corrie, is dit programma uitermate controversieel onder basisscholen. Sommigen lopen ermee weg, anderen haten het. Waarom de Rutgers stichting, dat toch een kenniscentrum is over seksualiteit en dus weet heeft van deze controverses, ervoor heeft gekozen de politieke les zo in te richten is een raadsel. Misschien is het een geval van "Groupthink".

Kamerleden lopen weg

De aankondiging van de "les" schoot de christelijke Kamerleden in het verkeerde keelgat. "Toen ik las dat zij (Goedele Liekens) erbij betrokken was, had ik er helemaal genoeg van'' zegt SGP-Kamerlid Roelof Bisschop. "Dat ordinaire programma is te gênant voor woorden.'' ChristenUnie en SGP zagen niets in de poppenkast en veronderstelde platvloerse en banale toon van de seksles. Ook het CDA had er geen trek in.

Gemiste kans

De Rutgers stichting wilde met de "les" seksuele voorlichting op scholen beter op de kaart zetten. Rutgers vindt al jaren dat de seksuele voorlichting te technisch is en vooral gaat over voortplanting en soa. Seksuele vorming staat nu ook als aandachtspunt in hetzelfde kerndoel dat aandacht voor seksuele diversiteit verplicht stelt. Maar dat kerndoel is gericht op het creëren van respect. Rutgers wil daarnaast ook meer aandacht voor weerbaarheid. In de gangbare heteronormatieve context bedoelt men dan vooral "het aangeven en herkennen van eigen grenzen". Rutgers zou graag dat de regering het kerndoel over weerbaarheid (op de consumentenmarkt) aanvult met een zinsnede dat dit ook betrekking heeft op weerbaarheid in seksualiteit en relaties.
Doordat de "les" nu alleen is gegeven aan de progressieve partijen, hebben de PvdA en SP een belangrijke kans laten lopen om seksuele vorming in bredere zin een groter draagvlak te geven in de kamer.

Bron: AD