MijnID

ERROR: EduDivers not found

lesgeven

ERROR: EduDivers not found

onderwijsbeleid

ERROR: EduDivers not found
volg ons op twitter
volg ons op twitter

nieuws

het Europese netwerk van intersekse organisaties OII bijeen in Cyprus, oktober 2016 (copyright ILGA Europe)

intersekse tot voor kort: kiezen, zwijgen en opereren

16 november 2016 - Maandag 28 november geeft cultuurwetenschapper Margriet van Heesch het "Felix College" over intersekse, en waarom we hier weinig over weten. Eén op de 200 mensen wordt geboren met geslachtskenmerken die niet meteen in het hokje man of vrouw passen. Waardoor weten we hier zo weinig over?

met geweld heteronormaliseren

Door de medische wetenschap werden zij tot in de jaren '60 'pseudo-hermafrodiet' genoemd, later is de naam veranderd naar intersekse. Hoe verdwenen deze mensen uit ons collectief geheugen? Volgens Margriet van Heesch ligt dit aan de houding die de medische wetenschap lang innam wanneer niet automatisch duidelijk was of een baby een jongetje of een meisje was. Kiezen, opereren en zwijgen, was het devies. Zo raakte men ervan overtuigd dat intersekse niet bestond en werd elke baby bij geboorte ge-heteronormaliseerd.

hoe mensen met een intersekse conditie hun stem terugvinden

Hoe was dit voor de mensen die dit ondergingen? Hoe ervoeren zij deze medische bemoeienis, de geheimhouding en sociale isolatie? Hoe zwaar was het stigma? Vanavond vertelt Margriet over hoe zij voorzichtig hun stem terugvonden.
Margriet van Heesch is cultuurwetenschapper aan de Universiteit van Amsterdam en gespecialiseerd in gender, diversiteit, seksualiteit en de romantische liefde. In 2015 promoveerde zij met het proefschrift Ze wisten niet of ik een jongen of een meisje was: kennis, keuze en geslachtsvariaties.
De inleiding vindt plaats om 17:45 in Felix Meritis, Keizersgracht 324, 1016 EZ Amsterdam. Bijwonen van de lezing kost €17,50. CJP-leden krijgen korting.
Meer lezen en inschrijving

Foto: het Europese netwerk van intersekse organisaties OII bijeen in Cyprus, oktober 2016 (copyright ILGA Europe)