nieuws

engelse school mag geen leerlingen meer accepteren tot ze over lhbt voorlichten

12 mei 2016 - Een chassidische joodse school in Stamford Hill, UK, mag geen leerlingen meer accepteren tot ze over lhbt voorlichten, zo heeft de Britse onderwijsinspectie besloten. Naast een weigering om les te geven over seksuele diversiteit nam de school ook andere intolerantie bevorderende maatregelen, zoals het afdekken van afbeeldingen van vrouwen die korte mouwen dragen. Volgens de internationale organisatie GALE is deze beslissing trendsettend voor een nieuwe benadering van LHBT emancipatie in de onderwijssector.

niet voldoen aan kwaliteitsnormen

Na inspectie door Ofsted, de Britse onderwijsinspectie, kreeg de school in september te horen dat het niet meer leerlingen mag registreren omdat de school onder de norm presteert. De betrokken normen verwijzen naar wat Osted noemt "seculier onderwijs". Dit houdt onder meer in voorlichting over sociale normen buiten de chassidische gemeenschap en tolerantie ten opzichte van bredere sociale normen.
Het besluit van Ofsted om het ontbreken of intolerant onderwijs over de huidige maatschappelijke realiteit aan te rekenen als "gebrekkige kwaliteit van het onderwijs" is een relatief nieuw perspectief, dat de manier verandert waarop de onderwijssector kijkt naar discriminatie. In plaats van discriminatie te zien als een verschrikkelijk ding, maar niet erg relevant zijn voor de prioriteiten van het onderwijs, wordt het nu gezien als een integraal onderdeel van de prioriteiten van het onderwijssysteem. De internationale vereniging van voorlichters en trainers over seksuele diversiteit GALE heeft dit perspectief vanaf het begin geadviseerd.

verloren beroep

De Beis Aharon Trust, het bestuur van de school, lanceerde begin mei een beroep tegen de beslissing. De school stelde dat voorlichting over andere dan heteroseksuele voorkeur en over geslachtsverandering is verboden in het joodse geloof, en dat ze er daarom niet over konden lesgeven.
Echter, werd het beroep door de "Care Standards" rechtbank afgewezen. De rechtbank vond de beslissing van Ofsted "proportioneel en noodzakelijk" tot de school haar aanpak verandert. Rechter Hugh Brayne zei ook nog eens expliciet dat het lesgeven over LHBT leerlingen een belangrijk onderdeel is van de kwaliteitseisen. De rechter zei verder dat het weigeren om seksuele diversiteit in lessen te behandelen voorkomt dat de school effectief kan werken om leerlingen respect te leren "voor mensen die zulke eigenschappen hebben".

Bronnen: Pink News UK, The Jewish Chronicle, GALE