nieuws

jehovah's getuigen trainen kinderen om mensenrechtenonderwijs te saboteren

7 mei 2016 - De Jehovah's Getuigen website publiceerde afgelopen week een videoles die kleine kinderen aangemoedigd om mensenrechteneducatie op school te saboteren. De video, genaamd "Eén man, één vrouw" leert kinderen dat hun leraar fout is om te zeggen dat mensen hun eigen relatie kunnen kiezen. De video moedigt kinderen ook uit om kinderen uit lesbische en homogezinnen lastig te vallen met religieuze veroordelingen en zegt dat je dit kan oefenen met je ouders. Het filmpje impliceert ook nog dat lesbische en homoparen vergelijkbaar zijn met vliegtuigterroristen.

Les 22

de video, is er een uit een serie "lessen" voor kleine kinderen over hoe te leven als een goede Jehovah's Getuige. Elke video is gebaseerd op een citaat uit de Bijbel en trekt daar een levensles uit.
Les 22 is gebaseerd op basis van Mattheüs 19:4, 5. Het dochtertje van een Jehova's Getuigen gezin kind komt thuis met een tekening van haar klasgenoot Fenna. De klas heeft verschillende familievormen besproken. Fenna heeft lesbische ouders en maakte dus een tekening van haar familie. Het Jehovah's Getuige kind vat de les samen voor haar moeder: "Mijn leraar zegt dat wat telt is dat mensen van elkaar houden en dat ze gelukkig zijn."
Haar moeder kijkt bezorgd en legt haar uit dat mensen "verschillende ideeën" hebben over wat goed en fout is. Dan vergelijkt ze homo- en lesbische stellen impliciet met vliegtuigterroristen door te zeggen: "Het is zoiets als ... Wat gebeurt er als iemand iets meeneemt in een vliegtuig dat niet mag? Dan mag je niet mee! (...) Jehovah wil dat we zijn vrienden zijn en in het paradijs komen. Maar dan moeten we wel naar Jehovah luisteren."
Ze overtuigt het kind dat homo's en lesbiennes niet aan de regels voldoen en vraagt hoe haar kind iets kan doen over deze onjuistheid op school. "Dus wat kun je zeggen tegen Fenna?" Het kind: "Ik kan haar vertellen over het paradijs, over de opstanding ..". de moeder sluit de video door uit te roepen: "Dat is super! Zullen we oefenen?"

Protesten

De video is een paar dagen geleden opgepikt door de Britse editie van Pink News. Pink News behandeld de video als een soort griezelige grap. Een dag later sprak de voorzitter van COC Nederland zich uit tegen de video als "harteloos en schadelijk". Haar voornaamste klacht is dat de video volgens haar beweert dat seksuele geaardheid kan worden veranderd, hoewel de eigenlijke tekst zegt alleen: "mensen kunnen (hun gedrag) veranderen". Dit is de natuurlijk de huidige strategie van religieuze organisaties die het oorspronkelijke katholieke dogma over het huwelijk navolgen.
De directeur van EduDivers, Peter Dankmeijer, maakt zich meer zorgen. "Dit is niet alleen belachelijk of geestelijk schadelijk. Deze "les" hersenspoelt ten eerste kleine kinderen om de rechten van andere kinderen te ontkennen en is bovendien een oproep om te "oefenen" met hoe ze de kinderen uit LHBT gezinnen kunnen lastig vallen en hoe ze mensenrechteneducatie in scholen kunnen saboteren. Het gaat rechtstreeks in tegen de Nederlandse kerndoelen maar ook tegen tal van internationale conventies. Die video is nu al gepubliceerd in 43 talen. Ik roep de Nederlandse regering en van de andere staten waar men die talen spreekt op om iets te doen tegen deze oproep tot mensenrechtensabotage."

Bronnen: lesson 22 on the Jehovah's Witnesses website, Pink News, COC Netherlands