MijnID

ERROR: EduDivers not found

lesgeven

ERROR: EduDivers not found

onderwijsbeleid

ERROR: EduDivers not found
volg ons op twitter
volg ons op twitter

nieuws

schadevergoeding voor afgewezen mbo stagiair

25 april 2016 - MBO stagiair Bas van der Meer krijgt een schadevergoeding van €1500 en groothandel De Boer moet €1800 boete betalen. Dat bepaalde de kantonrechter in Leeuwarden vandaag omdat de groothandel in Drachten de student had geweigerd voor een stageplek vanwege zijn homoseksuele gerichtheid.

proeftijd voor bedrijf

Een deel van de schadevergoeding is smartengeld, de rest is voor het extra collegegeld dat Bas heeft moeten betalen door studievertraging die hij opliep omdat zijn stage misliep. De boete voor het bedrijf is voor de helft voorwaardelijk. De rest moet worden betaald als de groothandel in de komende drie jaar weer een stagiair onterecht weigert. De rechter zei: "Je hebt de vrijheid in dit land om je geloof te praktiseren, maar dit betekent niet dat je anderen mag achterstellen in het sociaaleconomisch verkeer".

geloof staat niet boven de wet

De eigenaar van de groothandel was niet bij de rechtszitting aanwezig. Hij heeft toegegeven dat hij discrimineerde. "Maar het ging om een gewetenskwestie, ingegeven door mijn geloofsovertuiging".
Bas van der Meer is blij met de uitspraak van de rechter. " Het feit dat de Nederlandse wet nog altijd boven het geloof staat is voor mij erg belangrijk. Ik hoop dat deze uitspraak ook andere mensen kan helpen die zijn/worden gediscrimineerd. Het maakt niet uit wat je geaardheid is of waar je in gelooft, zolang je de andere maar kunt respecteren en beoordeeld op zijn/haar kwaliteiten."
De christelijke eigenaar van de agrarische groothandel mail Bas in november vorig jaar dat hij niet was aangenomen omdat "God het uitleven van seksuele geaardheid afkeurt". Dat Bas homo was, had hij ontdekt door zijn Facebookpagina op te zoeken.

Bronnen: COC Nederland, Winq, Drimble, Dagblad van het Noorden, Facebook