MijnID

ERROR: EduDivers not found

lesgeven

ERROR: EduDivers not found

onderwijsbeleid

ERROR: EduDivers not found
volg ons op twitter
volg ons op twitter

nieuws

senegalese mob probeert 'homo' student te lynchen

23 maart 2016 - Afgelopen week heeft menigte jongeren in Senegal geprobeerd om een student te lynchen van wie ze dachten dat hij homo was. De menigte vormde zich op 15 maart op de campus van Cheikh Anta Diop University in Dakar. Een student beschuldigde een andere student dat hij hem had aangeraakt in de douches. De beschuldigde student werd daarop gevolgd door een elkaar opjuttende menigte. De jongen vluchtte naar een bankgebouwtje dat ook functioneert als kantoor van de campusbeveiliging. Angstwekkende amateurbeelden laten zien hoe de broeierige menigte massaal in het bankgebouw indringt en aan het personeel eist dat ze de homoseksuele vluchteling aan hen overleveren.

geweld nadat de student ontsnapt

De groep schreeuwt jij homo! . Ze laten de onderkant van hun schoenen zien (dit is een islamitische gewoonte om minachting tonen) en eisen dat "de homo" zijn gezicht naar hun telefooncamera's laat zien. Een bewaker zei dat de grote groep jonge mannen zich eerder op de campus hadden verzameld in de buurt van de bank en een restaurant, voordat ze de rellen begonnen. Het hoofd van de beveiliging vertelde de media dat de menigte eiste dat de student het bankgebouw uit kwam. Er was een verhitte discussie tussen de mob en het veiligheidspersoneel. De bank besloot haar personeel te evacueren tot de politie arriveerde. Toen de politie kwam, vuurde ze traangas af om de mob uiteen te drijven. Uiteindelijk kon de student naar buiten komen en ontsnappen.
De mob was woedend en viel de gebouwen van de campusbewakers en de bank aan. Zij vernietigden de geldautomaat en de reclameborden van de bank. Zij scholden de bewakers uit omdat ze een homo hadden helpen ontvluchten .

al tien eerdere gevallen van homofoob campusgeweld

Djamil Bangoura is de voorzitter van Prudence ("Voorzichtingheid"), een organisatie die de LHBT gemeenschap in Senegal ondersteunt. Hij zei dat eigenrichting door mensenmassa's wel vaker voorkomt in Senegal als iemand ervan verdacht wordt homo te zijn. "Dit is niet de eerste keer dat een menigte iemand die ervan verdacht worden homo te zijn, achtervolgt. Bij de Cheikh Anta Diop University hebben we sinds 2012 al negen eerdere gevallen geteld zoals deze. Sommige van deze studenten gingen van school als gevolg van deze incidenten. Deze mobs worden aangewakkerd alleen al door verdenking. Vaak zijn het geruchten dat iemand homo is, die absoluut niet gestaafd zijn door feiten". Het hoofd van de veiligheidsdienst zei dat dit incident wel de eerste keer was dat de menigte ook bewakers had aangevallen.

homoseksualiteit illegaal

Homoseksualiteit is illegaal in Senegal en wordt bestraft met maximaal vijf jaar gevangenis, een boete van 1,5 miljoen CFA-frank of beide. In oktober vorig jaar zei de Senegalese president dat het land nog niet klaar was om homoseksualiteit te decriminaliseren.
Bangoura: "Een tijdlang deden we voorlichtingscampagnes op de campus, maar we zijn gestopt omdat de reacties te bedreigend werden. Sommige van onze student-leden zijn te bang om zelfs naar onze bijeenkomsten te komen. We proberen hen te stimuleren om zichzelf te accepteren. Maar gezien de situatie adviseren we hen ook om hun seksualiteit te verbergen en voorzichtig te zijn hoe ze zich kleden en gedragen".

een algemene context van geweld

Gewelddadige incidenten zijn niet ongewoon op de Cheikh Anta Diop University. In 2012 werd een student dood aangetroffen in de tuinen van de medische faculteit. In 2014 werd een student gedood bij botsingen tussen studenten en de politie na demonstraties waarin studenten studiebeurzen eisten. De politie antwoordde op de demonstratie met extreem geweld en ze vielen de slaapkamers van studenten binnen. Ze vernielden computers en mobiele telefoons.
In de aanloop naar het hier beschreven homofobe incident was het ook zeer onrustig op de campus. Na een hongerstaking van 40 studenten, staken 3 aardrijkskundestudenten op de campus hun shirts in brand terwijl ze die aanhadden. Twee van hen werden met ernstige brandwonden naar het ziekenhuis gebracht. De hongerstakers protesteerden tegen de weigering van de universiteit om ze hun masterdiploma te geven, nadat na een wijziging in de puntentelling bleek dat de afgestudeerde studenten volgens de nieuwe telling nog niet genoeg punten hadden. Het is onduidelijk of het homofobe incident op enigerlei wijze verband hield met deze recente onlusten of met de in het algemeen gewelddadige sfeer in deze universiteit.

Bronnen: Observers France24, Gay Star News, Pink News, Daractu.com, Le Figaro