nieuws

vlaamse film "alleen" over pesten en homoseksualiteit in première

30 april 2016 - In Leuven is de film "Alleen" van Jorrit Ferket in première gegaan. De film wil de thema's pesten en homoseksualiteit bespreekbaar maken. De film zal vanaf 10 mei gebruikt worden in Vlaamse scholen, culturele centra en verenigingen. Vlaamse scholen kunnen hun interesse te tonen op www.stophetpesten.be. De film zal worden vergezeld van educatieve pakketten en een online platform.

positief klimaat is op school nodig

"Pesten is het hoofdthema van de film. Lucas wordt in de film gepest omdat hij homo blijkt te zijn, een heel banale aanleiding om iemand lastig te vallen. Ik zeg ‘blijkt te zijn’ omdat we de seksuele geaardheid van het personage een beetje in het midden laten. De film toont dat jongeren die homo zijn perfect kunnen functioneren op school, mits een positief klimaat. ‘Alleen’ is vooral een oproep om jezelf te blijven, zelfs wanneer je met pesterijen af te rekenen krijgt. Ik wou de zelfontdekking van jongeren in beeld brengen. De film roept bredere vragen op. Wie ben ik? Waar liggen mijn talenten? Kortom: vragen die heel relevant zijn voor jongeren die de leeftijd van de personages hebben”, verduidelijkt de filmmaker. “We hebben bewust gekozen voor een open einde.”

eigen ervaring

Jorrit Ferket onderging zelf jarenlang pesterijen. Hij maakte "Alleen" als afstudeerfilm voor zijn multimediastudies, die hij volgt via het tweedekansonderwijs in Leuven. Het project groeide echter snel uit tot een volwaardige filmproductie. De filmmaker beheerst ook animatietechnieken, maar koos bewust voor een film met menselijke personages. "Animatie is toch nog een heel aparte werkwijze. Het zou met animatie ook langer geduurd hebben om de film te maken. Ik wil zeker in de toekomst eens een animatiefilm maken", verzekert Ferket.
Veel 16- tot 20-jarigen werkten mee aan de film, voor en achter de camera. “Ze deden dat omdat ze zelf ervaring hebben met gepest worden of gewoon uit sympathie”, vertelt de regisseur.

Bronnen:Zizo Online, Facebook

"Film over pesten en seksuele geaardheid in avant-première"