MijnID

ERROR: EduDivers not found

lesgeven

ERROR: EduDivers not found

onderwijsbeleid

ERROR: EduDivers not found
volg ons op twitter
volg ons op twitter

nieuws

vlaamse leerlinge pleit voor meer holebidiversiteit in schoolboeken

4 april 2016 - De 15-jarige Hanne Desutter, vierdejaars op de Onze-Lieve-Vrouw-Presentatie-school in Sint-Niklaas (België), vindt dat schoolboeken te heteronormatief zijn. Zij kreeg bij het programma "Hautekiet" op Radio 1 een minuut de tijd om haar pleidooi te doen. Ze twitterde later: "Hoe moeten homo's of lesbiennes zich voelen als hun seksuele geaardheid nooit in de schoolboeken voorkomt?"

minder stereotypen

Hanne pleit voor minder stereotypen in schoolboeken. "Ik zit in de Vlaamse Scholierenkoepel (vergelijkbaar met het LAKS in Nederland, red.) en onlangs zijn we gestart met een project over stereotypen in schoolboeken. Stereotypen gaan van seksuele geaardheid tot eetgewoontes. En dat valt ons, als scholieren, toch echt wel op! Ooit al de snelheid van een rolstoelsprinter moeten berekenen? Ik alleszins niet!"
"Hetzelfde geldt voor holebi's. Ik zie nooit in mijn boek dat Ann en Lotte trouwen. Nee, het zullen eerder Ann en Tom zijn. Schoolboeken zijn voor ons een soort van voorbeeld van de maatschappij en als deze mensen nooit in onze schoolboeken voorkomen gaan wij hen ook als anders beschouwen. Het frustreert mij enorm dat wij hen anders gaan bekijken, terwijl het ook maar gewoon mensen zijn zoals jij en ik! Dus weg met die stereotypen!"

minder enthousiasme in nederland

In Nederland is de vereniging van leerlingenraden LAKS minder enthousiast over het tegengaan van stereotypen, of zelfs maar het bevorderen van veiligheid op school. EduDivers probeert al enige jaren lang een samenwerking tussen LAKS de Onderwijsalliantie voor Seksuele Diversiteit op gang te brengen. In het najaar van 2015 kwam EduDivers met een concreet voorstel voor samenwerking rond leerlingenparticipatie, waarbij aandacht voor seksuele diversiteit samen ging met aandacht voor sociale veiligheid voor leerlingen in het algemeen.
Het voorstel werd echter afgewezen. Bestuurssecretaris Brechje Keukens stelde dat "het voor leerlingenraden echt te ver gaat om nu aandacht te geven aan homoseksualiteit." Ze lichtte toe dat de leerlingenraden in Nederland "eerst nog moeten leren hoe ze moeten vergaderen" en dat "de portefeuille veiligheid een hele lage prioriteit heeft".
Zij had geen antwoord op de vraag van EduDivers directeur Peter Dankmeijer wanneer zij verwachte dat LAKS wel aan de portefeuille veiligheid zou toekomen. Wel merkte ze op dat ze "overigens vond dat die Canal Parade wel een overdreven gebeuren was."
Hopelijk neemt het bestuur van volgend jaar een voorbeeld aan de Vlaamse scholierenkoepel.

Bronnen: Radio 1, Zizo Online