MijnID

ERROR: EduDivers not found

lesgeven

ERROR: EduDivers not found

onderwijsbeleid

ERROR: EduDivers not found
volg ons op twitter
volg ons op twitter

nieuws

wat werkt als goed lhbti beleid op scholen

15 januari 2016 - In 2016 publiceert EduDivers een serie artikelen over wat werkt en wat niet werkt als effectieve maatregelen en in lessen die LHBTI emancipatie bevorderen. In de afgelopen jaren heeft EduDivers veel onderzoek gedaan naar zogenaamde “werkzame elementen” in lespakketten, anti-pest maatregelen en leerlingenondersteuning. “Werkzame elementen” zijn de aspecten van zulke maatregelen die effect blijken te hebben. In de filmclip “Doelgericht naar een LHBTI vriendelijke school” geeft EduDivers een samenvatting van de belangrijkste werkzame elementen.

mythen ontrafeld

Door wereldwijd onderzoek naar effectieve methoden te analyseren, heeft EduDivers op een rijtje gezet welke werkzame elementen er het meest toe doen. Dat gaat om onderzoek naar LHBTI emancipatie, maar ook om onderzoek naar discriminatie in bredere zin, naar pesten, sociale veiligheid, sociaal-emotionele vorming, naar seksuele vorming en naar gedragsverandering en naar verandering van houding in het algemeen.
Daar komen soms verrassende conclusies uit naar voren, die lang bestaande mythes over LHBTI voorlichting onderuit halen. Zoals dat “meer kennis” vooroordelen zou tegengaan of dat “voorlichting” de belangrijkste of zelfs de enige manier zou zijn om discriminatie tegen te gaan.

kick off: integraal school beleid

We doen een kick-off van de serie met een kort filmpje van 3 minuten, waarin we een overzicht geven van de meest werkzame elementen. Een van de belangrijkste conclusies is namelijk dat een school niet LHBTI vriendelijk wordt door één maatregel of voorlichting. Het meeste effect gaat uit van een optimale combinatie van maatregelen. Het filmpje “Doelgericht naar een LHBTI vriendelijke school” geeft daarvan een overzicht.
In volgende artikelen en vlogs gaan we meer in detail in op de verschillende werkzame elementen.

discussie over effectieve aanpakken

De serie artikelen staat in het kader van de strategie van de Onderwijsalliantie voor Seksuele Diversiteit om good practices te verzamelen en te verspreiden. Een ander onderdeel van deze strategie is om concrete voorbeelden van de aanpak van scholen te verzamelen en te “verrijken”. In dat kader zal de Onderwijsalliantie dit jaar een serie bijeenkomsten organiseren waarin scholen en anderen hoe goede voorbeelden kunnen uitwisselen en bespreken. Ook kunnen scholen en lokale instellingen hun goede voorbeelden insturen naar EduDivers of met medewerkers van EduDivers bespreken. De meerwaarde daarvan is dat scholen hun goede voorbeelden kunnen verbeteren en dat EduDivers de goede voorbeelden kan publiceren zodat anderen scholen daarvan weer van kunnen leren. Goede voorbeelden kunt u sturen naar info@edudivers.nl of bellen met 020-737 2959.