nieuws

day of silence komt eraan: 21 april

2 april 2017 - COC Nederland stimuleert GSA's om op 21 april de international Day of Silence op school in te voeren. Op de Day of Silence houden leerlingen een halve dag hun mond om stil te staan bij de gevolgen van pesten. Jongeren die gepest worden zeggen dat immers meestal niet. De uitdaging is om tussen 00:00 en 12:00 uur niet te praten. Als je doventaal spreekt ook niet met je handen. Leerlingen mogen wel appen en schrijven.

anti-pestbeleid

De meeste scholen doen al iets tegen pesten, maar de GSA-actie kan dan een extra impuls zijn om de aandacht niet te laten verslappen om binnen het anti-pestbeleid homofobie aan de orde te stellen. In de meeste scholen denkt men immers dat een algemeen anti-pestbeleid goed genoeg is voor iedereen, ook LHBTIQ, maar uit onderzoek blijkt dat dit niet zo is (zie NESET II rapport, artikel 4 februari).
In het actiepakket wordt aangeraden om met de schoolleiding om de tafel te gaan zitten en te praten over wat zij allemaal tegen pesten bij jou op school doen.

veilige punten maken

De GSA-site raadt leerlingen ook aan om een onderzoekje te doen naar veiligheid op school en met stickers aan te geven welke de Veilige Plekken (V-punten) zijn. Het is idee is om onveilige plekken veilig te maken. Vaste V-punten zijn plekken in de school waar iedereen extra ongestoord zichzelf kan zijn, wie of wat iemand ook is. Mobiele V-punten zijn docenten die een V-punt button dragen en het geen probleem vinden om aangesproken te worden door leerlingen die wat extra hulp nodig hebben om zich veilig en vrij te voelen.

Meer: Day of silence