MijnID

lesgeven

onderwijsbeleid

volg ons op twitter
volg ons op twitter

nieuws

leidse studenten niet vervolgd na nakomen afspraken

7 juni 2017 - De rechtbank in Den Haag heeft de Leidse studenten, die vorig jaar het Leidse regenboog zebrapad met rode verf hebben beklad, niet veroordeeld. Volgens de rechtbank waren de studenten alle afspraken om het goed te maken nagekomen en was formele vervolging niet nodig.

bekladden en hitlergroet

In het kader van de ontgroening van de studentenvereniging Quintus hadden de aspirant-leden de opdracht gekregen iets te doen waarmee ze in het nieuws zouden komen. Vijf studenten bekladden het toen juist onthulde "gaybrapad" oftewel het regenboog zebrapad in het centrum van Leiden. Een barman van de lokale kroeg een filmpje waardoor de studenten konden worden geïdentificeerd. Op het filmpje is te zien dat een student zijn shirt uittrekt en de Hitlergroet brengt. Volgens de ondernemer had deze student ook een hakenkruis op zijn borst.
De studentenvereniging zegt niet achter de acties van de studenten te staan. Maar volgens het oor hadden de jongens een opdrachtenlijst van hun dispuut meegekregen, waar ook nog op stond dat ze 'tegen een synagoge moesten pissen'. Volgens het al gaat dus verder dan een uit de hand gelopen grap.
Het is onduidelijk of de vereniging nu zal afzien van deze opdrachten. De studenten werden voorgeleid maar de rechtbank aarzelde om tot een veroordeling te komen.

afspraken nagekomen

Het OM sprak in eerste instantie met de verdachten af dat ze het gesprek aan moesten gaan met de gemeente Leiden en COC Leiden. Ook moesten ze de schade aan het zebrapad vergoeden. De vijf verdachten kwamen al hun beloftes na: ze organiseerden daarnaast zelfs nog een symposium over homo-acceptatie en diversiteit.
Toch wilde het al in eerste instantie de studenten ook formeel vervolgen. Eerder dit jaar meldde de woordvoerder van het OM dat al snel na de eerste gesprekken met het vijftal bleek dat mediation geen optie was. "Ze gaven geen openheid van zaken, waardoor mediation weinig zin heeft."
De rechtbank vond het nakomen van de afspraken echter genoeg eens ontsloeg de studenten van de verdere rechtsvervolging.

Peter Dankmeijer

Bronnen: NOS, NU.nl, Erasmus magazine, Unity.nl