nieuws

onderzoek naar homopesten start in Griekenland, Cyprus en Litouwen

15 januari 2018 - Afgelopen week startte een brede studie naar hoe homopesten en transgenderpesten kan worden aangepakt in drie Europese landen (Griekenland, Cyprus, en Litouwen). De studie is een meting van de situatie en een behoeftenpeiling in het kader van een nieuw EU-project "HOMBAT - Bestrijding van homo- en transgender pesten op school". Het project richt zich vooral op het trainen van leraren.

het onderzoek

Het onderzoek richt zich niet alleen op leraren maar op alle volwassenen in en rond basisscholen en middelbare scholen (leerkrachten, schooladviseurs, schoolpsychologen, enz.). De studie omvat deelname aan focusgroepen en een online vragenlijst. Als u in de online enquête geïnteresseerd bent en u komt uit Griekenland, Cyprus of Litouwen, vul dan de vragenlijst in vóór vrijdag 19 januari.

het project

De resultaten zullen worden gebruikt om trainingen voor leraren en ander schoolpersoneel te ontwikkelen. Het zal ook dienen als een basisbehoeftenbeoordeling voor strategische workshops in de 3 landen. Deze zullen waarschijnlijk in juni plaatsvinden. De trainingen worden uitgevoerd na de zomervakantie van 2018. De trainingen van de trainers en de begeleiding van de strategische workshops in de drie landen wordt gedaan door GALE, de internationale zusterorganisatie van EduDivers.
Het project zal best een flinke kluif worden. In Litouwen bestaat een zogenaamde anti-homoseksuele-propaganda-wet (zeg maar censuurwet), die positieve aandacht voor seksuele diversiteit in het openbaar verbiedt. In Griekenland heeft de Grieks-Orthodoxe kerk een zeer negatieve invloed op de bevolking en op het onderwijs. Gelukkig zijn de regeringen van Griekenland en Cyprus de laatste jaren wel steeds meer positief geworden.