MijnID

lesgeven

onderwijsbeleid

volg ons op twitter
volg ons op twitter

nieuws

poolse rechtbank stopt distributie “lgbt-vrije zone” stickers

1 augustus 2019 - De rechtbank van Warschau beval de krant Gazeta Polska te stoppen met het opnemen van LGBT-Free Zone stickers in haar publicaties in afwachting van de uitkomst van een rechtszaak die een activist heeft aangespannen. De krant ontloopt nu het verbod door een herziene versie LGBT ideologie -vrije zone te verspreiden.

Haatstickers

De Gazeta Polska is krant die de ultrarechtse regering helpt bij het verspreiden van deze anti-LGBT-haat. Een van hun campagnes is om LGBT Free Zone -stickers te verspreiden die homofobe / transfobe steden kunnen gebruiken om de haatcampagne te ondersteunen. De stickers herinneren aan de Tweede Wereldoorlog toen winkels het bord “Voor Joden Verboden” plaatsten.
Veel van de recente haat zaaiende uitingen zijn aangemoedigde en zelfs betaald door de regerende Wet en Rechtvaardigheidspartij van Polen. In plaats van gelijkheid voor iedereen in het land te verdedigen, heeft de regering overheidsfinanciën gebruikt om een LGBT-fobe agenda te promoten en vrouwenrechten in te perken. De regering heeft bijvoorbeeld een hoogleraar katholieke theologie aangesteld om advies te geven over nieuwe recente leerplanveranderingen rond seksuele voorlichting. De regering wil bijvoorbeeld daarin opnemen dat anticonceptie kan leiden tot "hedonisme, seksverslaving en een neiging om ontrouw te zijn". Ook zullen de nieuwe leerplanrichtlijnen de discriminerende houding tegenover LGBT versterken en seksestereotypen verdedigen.

Activistische antwoorden

Activisten zijn naar Twitter gegaan met de trending hashtag #jestemLGBT (#ikbenLGBT). Deze Twitter-campagne werkt goed om brede oppositie tegen de discriminatietactieken van de regering te mobiliseren.
Ze gingen ook naar de rechtbank. Ondanks het feit dat de regering conservatieve rechters heeft benoemd, hebben rechtbanken de afgelopen jaren wel steun geboden aan gelijkheid. En de Europese Unie heeft kritische opmerkingen gemaakt over de ontwikkelingen in Polen. De huidige maatregelen lijken echter niet voldoende te zijn om te voorkomen dat Polen wegzakt naar een situatie van pseudo-fascisme.

Bron: Human Rights Watch