eduDivers - kenniscentrum voor onderwijs en seksuele diversiteit

E-ZINE 10 MAART 2015

Wilt u de link naar dit e-zine delen op sociale media? Dit is de link:
http://www.edudivers.nl/nieuwsbrieven/edudivers-e-zine-2015-02

Kom ook naar de landelijke conferentie over sociale veiligheid en seksualiteit (16 april)


De inschrijving van de landelijke conferentie over sociale veiligheid "Met alle respect!" is al enkele weken geopend. Alle landelijke partijen hebben de handen ineengeslagen om tijdens deze conferentie te komen met een samenhangend beeld van wat scholen moeten doen en docenten moeten kunnen om scholen veilig te maken voor iedereen, inclusief lesbische, homo, biseksuele, transgender en interseksuele leerlingen. Nodig ook uw collega's uit, of uw kennissen die werkzaam zijn in het onderwijs. Er is plaats voor 300 deelnemers, wees er nu snel bij. Lees hier meer.

harde woorden over mensenrechtenambassadeurs voor orthodoxe groepen


Donderdag 5 maart 2015 heeft de Tweede Kamer het LHBT emancipatiebeleid van de afgelopen 2 jaar geëvalueerd tijdens het Algemeen Overleg Emancipatiebeleid. Daar is ook gesproken over aanvullende maatregelen die minister Bussemaker heeft genomen naar aanleiding van nieuwe rapporten over de LHBT emancipatie in Nederland. Er was een stevige discussie over de toezegging van de minister dat ze binnen orthodoxe kringen van christenen en moslims ambassadeurs zal inzetten die voorlichting moeten verzorgen.
In de marge kwam aan de orde dat de minister sterk bezuinigt op het beleid. Zowel projecten rond GSA's (empowerment van homojongeren) en de onderwijsalliantie (die integratie van seksuele diversiteit in scholen bevordert) worden gekort. CNV Onderwijs en EduDivers stuurden de kamerleden een brief waarin ze wezen op de absolute noodzaak dat alle scholen expliciete aandacht voor LHBT in hun schoolbeleid moeten hebben. Lees hier meer.

partnerschap over film en homofobie breidt netwerk uit


Deze week komt het internationale partnerschap ARES bijeen in Amsterdam. Er zullen onder meer workshops gedaan worden in het Hyperion Lyceum. Belangstellende docenten CKV en filmmakers kunnen zich nog steeds aanmelden voor de Nederlandse tak van het ARES netwerk. Lees hier meer.

Russische situatie in scholen en LHBT jongeren verslechtert


De Russische situatie van lhbt tieners en van lhbt leraren is nog verder verslechterd in de afgelopen maanden. In december werd een lesbische leraar ontslagen na beschuldigingen van zogenaamde "immorele acties" (lesgeven als lesbo) door een homofobe activist. In januari werd de oprichter van de lhbt jongeren website Kinderen 404 veroordeeld wegens "propaganda voor niet-traditionele relaties". Lees hier meer.

de Britse homoschool, een goed idee?


In Manchester kunnen LHBT leerlingen naar een eigen school. De school is opgericht omdat veel LHBT leerlingen moeite hebben om op een gewone middelbare school zichzelf te zijn. De bedoeling is dat de school binnen drie jaar aan 40 leerlingen fulltime les geeft. Daarnaast komen er 20 parttime leerlingen. Lees hier meer.

tieners wisselen uit over hoe ze omgaan met pesten


Op de East Bay High School in de USA is een leerlingenclub die “Students Against Violence Everywhere Club” (SAVE) heet. Zij bezochten onlangs de Riverview campus van Pepin Academies. Pepin Academies is een school die leerlingen extra vaardigheden aanleert. De leerlingenclub kwam op de campus om te discussiëren over technieken hoe ze met pestgedrag kunnen omgaan. Het programma werd heel persoonlijk. Lees hier meer.

Ghaneese studenten proberen homoleerlingen te lynchen


Volgens lokale media hebben leerlingen van een jongensschool in Danu, Ghana, op 6 februari geprobeerd twee medestudenten te lynchen toen ze ontdekten dat die seks met elkaar hadden gehad. De politie werd gebeld om de rellen te stoppen en schoot in de chaos een eerstejaars student neer. De twee slachtoffers van de rellen werden gearresteerd. Lees hier meer.

aanmelden of afmelden

EduDivers doet mee aan de MijnID campagne. Wordt ook MijnID ambassadeur, doe de GeenID test en laat je school een goed voornemen publiceren!
U ontvangt het EduDivers E-zine omdat u zich heeft opgegeven als abonnee. U kunt uzelf afmelden via deze link of aanmelden via deze link.