eduDivers - kenniscentrum voor onderwijs en seksuele diversiteit

E-ZINE 6 MAART 2016

Wilt u de link naar dit e-zine delen op sociale media? Dit is EduDivers E-zine 2016-2; de link:
http://www.edudivers.nl/nieuwsbrieven/edudivers-e-zine-2016-02

19 april: lastige onderwerpen leren bespreken


3 maart 2016 - Op 19 april vindt de tweede landelijke conferentie over schoolveiligheid en seksualiteit plaats in Amersfoort. Dit keer ligt de nadruk op hoe je als docent lastige onderwerpen in de klas bespreekt. De conferentie, met tientallen workshops, is gericht op docenten en schoolleiders in het basis- en voortgezet onderwijs. Meer informatie is te vinden op www.schoolveiligheid/allerespect.

4-8 april: europese cursus tegen homofobie op school


26 januari 2016 - De zusterorganisatie van EduDivers, GALE, biedt van 4 tot 8 april een Europese cursus aan over homofobie en transfobie in scholen. De cursus zal plaatsvinden in Sitges (Spanje). Aan de cursus doen ook Nederlandse deelnemers mee. Het kernelement in de cursus is hoe je persoonlijk kunt leren omgaan met negatieve emoties en meningen over dingen die "anders" zijn dan de normale heteronormatieve verwachtingen, waarden en groepsnormen. Daarnaast richt cursus zich vooral op hoe je een schoolcultuur te veranderen meer LHBT-vriendelijk en minder heteronormatief te zijn.

effectieve aanpak: meteen afspraken maken


1 maart 2016 - In de serie artikelen over gouden tips voor effectieve LHBT emancipatie beschrijven we vandaag de meest effectieve methode: maak meteen aan het begin van het schooljaar duidelijke afspraken over hoe je met elkaar omgaat. Omdat sommige leerlingen denken dat homoseksuelen niet onder de normale regels vallen, is het belangrijk om duidelijk te maken dat de regels voor iedereen gelden en specifieke voorbeelden te geven.

engelse school geeft leerlingen 23 keuzes om hun gender te benoemen


20 januari 2016 - Een Britse middelbare school in Brighton heeft een enquête gedaan waarin ze de leerlingen vroeg hoe zij hun gender zouden benoemen. Mogelijke keuzes waren bijvoorbeeld: trans, gender fluid en androgyn. In totaal kregen ze 23 opties. Sommige tegenstanders noemden de enquête bizar, terwijl anderen het een kans vinden om een open gesprek hebben.

legop project brengt eerste nieuwsbrief uit


20 februari 2016 - Het Europese LeGoP project bracht in februari haar eerste nieuwsbrief uit. De nieuwsbrief beschrijft kort het project en welke producten het gaat maken. Er wordt ook aandacht besteed aan een behoeftenonderzoek en het niveau van homofobie op de deelnemende scholen in Nederland, Italië en Spanje. De nieuwsbrief kan hier worden gedownload.

aanmelden of afmelden

Stimuleer je school om solidair te zijn met LHBT leerlingen en docenten! Laat je school een goed voornemen publiceren!
U ontvangt het EduDivers E-zine omdat u zich heeft opgegeven als abonnee. U kunt uzelf afmelden via deze link of aanmelden via deze link.