eduDivers - kenniscentrum voor onderwijs en seksuele diversiteit

E-ZINE 22 MEI 2016

Wilt u de link naar dit e-zine delen op sociale media? Dit is EduDivers E-zine 2016-4; de link:
http://www.edudivers.nl/nieuwsbrieven/edudivers-e-zine-2016-04

unesco conference over homopesten succes en teleurstelling


19 mei 2016 - De ministeriële wereldconferentie van UNESCO over LHBT pesten op scholen is zowel een viering van successen als een teleurstelling gebleken. Aan de ene kant heeft UNESCO de leiding genomen in een vierjarig programma van onderzoeksprojecten in een reeks van landen. Aan de andere kant presenteerden de ministers van een Call for Action waar velen teleurgesteld over waren.

alliantie roept scholen op tot gesprek over seksuele diversiteit


11 mei 2016 - De Onderwijsalliantie voor Seksuele Diversiteit heeft scholen opgeroepen om komend jaar minstens een teamgesprek te hebben over hoe zij omgaan met seksuele diversiteit. De alliantie stuurde op 11 mei een mail aan alle scholen voor basisonderwijs en voortgezet onderwijs. In de mail staan links naar brochures met feiten en vragen zij in het team kunnen bespreken. Daarnaast vraagt de alliantie scholen, organisaties en personen om hun steun voor een veilig schoolklimaat uit te spreken door een verklaring te tekenen en te publiceren.

middelbare scholieren merken bijna niks van verplichte voorlichting


9 april 2016 - Uit een peiling van actualiteitenrubriek EenVandaag bleek dat - vier jaar na de invoering van de verplichting tot voorlichting - in Nederland nog slechts een kwart van de middelbare scholieren iets merkt van lessen over seksuele diversiteit. EenVandaag deed geen onderzoek naar basisscholen, waar voorlichting over seksuele diversiteit ook verplicht is. EduDivers verwacht dat de score daar nog aanzienlijk lager zal zijn. "Men meent dat het geven van algemene sociaal-emotionele vorming genoeg is om homo- en transdiscriminatie tegen te gaan."

apart zetten van homoleerling is bad practice


19 april 2016 - Half april kwam in het nieuws dat Maicke van de Belt, een leerling van De Nieuwe Veste in Coevorden, door zijn school "uit bescherming" apart les kreeg nadat hij ernstig gepest was vanwege zijn homozijn. Na heftige protesten besloot de school na een paar dagen dat ze op de verkeerde weg waren. Peter Dankmeijer van EduDivers zegt over het voorval: "het apart zetten van gepeste LHBT leerlingen is een standaardpraktijk op scholen. Het is maar één van de standaardfouten die scholen maken. Het is hoog tijd dat er een lijst komt van zulke bad practices en suggesties voor alternatieve maatregelen."

jehovah's getuigen trainen kinderen om mensenrechtenonderwijs te saboteren


7 mei 2016 - De Jehovah's Getuigen website publiceerde afgelopen week een videoles die kleine kinderen aangemoedigd om mensenrechteneducatie op school te saboteren. De video, genaamd "Eén man, één vrouw" leert kinderen dat hun leraar fout is om te zeggen dat mensen hun eigen relatie kunnen kiezen. De video moedigt kinderen ook uit om kinderen uit lesbische en homogezinnen lastig te vallen met religieuze veroordelingen en zegt dat je dit kan oefenen met je ouders. Het filmpje impliceert ook nog dat lesbische en homoparen vergelijkbaar zijn met vliegtuigterroristen.

Solidariteitsverklaring

Stimuleer je school om solidair te zijn met LHBT leerlingen en docenten! Laat je school een verklaring publiceren!

Meer nieuws

aanmelden of afmelden

U ontvangt het EduDivers E-zine omdat u zich heeft opgegeven als abonnee. U kunt uzelf afmelden via deze link of aanmelden via deze link.