eduDivers - kenniscentrum voor onderwijs en seksuele diversiteit

E-ZINE 30 DECEMBER 2016

Wilt u de link naar dit e-zine delen op sociale media? Dit is EduDivers E-zine 2016-6; de link:
http://www.edudivers.nl/nieuwsbrieven/edudivers-e-zine-2016-06

schorer lezing (10 januari) gaat over bestrijding schijntolerantie


10 november 2017 - Er zijn in Nederland nog wel een paar echte homo/transfoben, maar meestal hebben we te maken met schijntolerantie: men zegt er geen moeite mee te hebben, maar het moet niet te dichtbij komen. Praten over seksuele diversiteit stuit op structurele desinteresse. En organisaties zeggen dat het bij hen niet speelt, dat er geen vraag is, dat het niet (nooit) urgent is, en dat als ze het wel aan de orde zouden stellen, het teveel problemen zou veroorzaken. Dat noemen we "moderne homo/transfobie". Hoe gaan we daarmee om? Daar gaat de Schorerlezing van 10 januari over.

aandacht voor intersekse in de voorlichting nodig


29 december 2016 - Onlangs heeft ILGA-Europe en de Federatie van Intersekse Organisaties OII-Europa een toolkit gepubliceerd over hoe je een goede bondgenoot van interseksuele mensen kan zijn. Het document geeft een aantal tips over hoe scholen, schooladviseurs en opvoeders intersekse thematiek in hun werk kunnen integreren. Interseksuele leerlingen kunnen last hebben van voortdurende operaties en van dsicriminatie omdat ze niet typich mannelijk of vrouwelijk overkomen.

onafhankelijke vn expert wil aandacht voor lhbti in scholen


19 december 2016 - De nieuwe onafhankelijke expert van de VN over "bescherming tegen geweld en discriminatie op grond van seksuele geaardheid en genderidentiteit" blijft in functie. Dit werd duidelijk na een tweede aanval van een blok van 77 landen. Vitit Muntarbhorn hield een speech tijdens de Wereldconferentie ILGA in Bangkok, waar hij vertelde dat hij zijn mandaat niet zal beperken tot fysiek geweld, maar zich ook zal inzetten voor bestrijding van pesten en discriminatie in scholen.

jongeren gaan update criteria voor lhbt vriendelijke scholen maken


27 oktober 2016 - Wanneer is een school eigenlijk LHBT-vriendelijk? Die vraag is weer opgelaaid nadat de Onderwijsinspectie een maand geleden constateerde dat scholen wel "iets" doen aan voorlichting, maar dat de kwaliteit ervan ruim onvoldoende is om enig effect te hebben op het schoolklimaat. COC Nederland schreef de Tweede Kamer dat de COC Youth Council binnenkort zal komen met een lijst van criteria voor LHBT-vriendelijke scholen. EduDivers hoopt dat het jeugdadvies zal voortbouwen op wat er in de afgelopen 13 jaar al is gebeurd op dit terrein. Indit artikel meer daarover.

nieuw project voor seksuele diversiteit in het mbo


19 september 2016 - Het Ministerie van OCW heeft besloten om COC Nederland, Theater AanZ en EduDivers nog eens 2 jaar te financieren voor een vervolgproject in het mbo. Dat melden de partners in de derde nieuwsbrief "Seksuele diversiteit in het mbo" die vandaag uitkwam. In de nieuwsbrief staan artikelen over de evaluatie en de producten van het vorige project, een preview van het nieuwe project en samenvattingen van recente onderzoeken die aantonen dat zo'n project nog hard nodig is. De nieuwbrief is hier te downloaden.

onderwijsinspectie durft kwaliteit onderwijs niet te beoordelen


5 september 2016 - Scholen besteden slechts “enigszins” en zonder beleid aandacht aan seksuele diversiteit. Dat is volgens de Inspectie genoeg om te voldoen aan de kerndoelen over seksuele diversiteit. EduDivers is teleurgesteld en geïrriteerd. “Als de Inspectie de kwaliteit van het onderwijs niet mag beoordelen, hoe houden we die dan op niveau? Het zou toch ook belachelijk zijn als de Inspectie de invoering van het vak rekenen adequaat vindt als er alleen een incidentele bewustwordingsles over wordt gegeven?

Voor meer internationaal nieuws, lees LGBT Education 23.

Doe mee aan de brede onderwijsalliantie!

Stimuleer je school om solidair te zijn met LHBT leerlingen en docenten! Laat je school een verklaring publiceren!

aanmelden of afmelden

U ontvangt het EduDivers E-zine omdat u zich heeft opgegeven als abonnee. U kunt uzelf afmelden via deze link of aanmelden via deze link.