MijnID, onderwijsalliantie seksuele diversiteit
Volg ons  

MijnID informatie 6 mei 2013

Leerlingen kijken op dit moment niet verder dan de zomervakantie. Maar het team denkt al druk na over het volgende schooljaar.

Het ministerie van OCW lanceerde onlangs een plan scholen te verplichten om pesten gericht aan te pakken. Daarnaast is voorlichting over seksuele diversiteit verplicht onderdeel van de kerndoelen geworden. Hoe ga je dat in 2013-2014 invullen?

MijnID: Mijn identiteit

Samen met haar partners in de landelijke Onderwijsalliantie voor Seksuele Diversiteit heeft EduDivers de MijnID campagne ontwikkeld. MijnID staat voor "Mijn identiteit", een programma dat gericht is op identiteitsontwikkeling bij kinderen en seksuele identiteit is daarin een essentiële component. Hoe ga je om met een klasgenoot die "anders" is of zich anders gedraagt dan jij? Hoe ga je om met de gevoelens die dat bij je oproept? Daarnaast is MijnID is niet uitsluitend gericht op omgaan met "anderen", een kind leert ook hoe het goed omgaat met ánders jezelf zijn. Twee aanpakken voor de prijs van één.

Zelfmoordpogingen

'Dat gebeurt op onze school niet', is een veel-gehoorde kreet als het om homopesten gaat. Helaas klopt dat niet. Enkele cijfers op een rijtje:

  • 5 tot 10 procent van de mensen is homo-, bi- of transseksueel. In een klas van 30 leerlingen zijn dat er dus gemiddeld 2.
  • Tweederde (!) van de middelbare scholieren houdt afstand van homoseksuele medeleerlingen of voelt zich onzeker in contact met hen. Concreet wil 32 procent in de pauze niet naast een homoseksuele klasgenoot zitten. Ook op jouw school.
  • Maar liefst 25% van de lesbo, homo, bi of trans leerlingen die wekelijks gepest worden, overweegt een zelfmoordpoging. Gevolgen van homopesten zijn snoeihard en hebben een leven lang invloed.

Dat blijkt uit onder meer onderzoek van EduDivers, kenniscentrum voor onderwijs en seksuele diversiteit. Op zich is dit te verklaren: pubers denken redelijk zwart-wit. Ze moeten nog leren omgaan met verschillen en nuances. En die onderlinge onverdraagzaamheid beperkt zich niet tot het ene mentoruur in de week. Hoe ga je ze daar als school in begeleiden?

Maatwerk voor de school

'Niet alweer het zoveelste goedbedoelde programma.' 'Ik kom niet meer aan lesgeven toe.' Veelgehoorde bezwaren van docenten om deel te nemen aan een campagne. En terecht. Een school is er immers om te leren. De makers van MijnID begrijpen dit en leveren maatwerk binnen de ruimte die er wél is. Zo wordt het ook het eigen idee van de school.

Wat gaat er gebeuren?

De komende maanden gaan we regionaal op tour met ouder- en docentavonden. Daarnaast komen er instrumenten beschikbaar waarmee je het komende schooljaar direct aan de slag kunt. Bovendien kun je met een druk op de knop lid worden van een netwerk van MijnID-ambassadeurs.

Meer informatie

Zodra er een informatieavond in jouw regio wordt gehouden, ontvang je daarover van ons bericht. Eerder inlezen? Kijk dan hier.

Mede namens de Onderwijsalliantie Seksuele Diversiteit,

Peter Dankmeijer,
directeur EduDivers